REKLAMAROS-SWEET - Moreso Świąteczne Wypieki_Baner Główny(18-24.11.2019)

W sierpniu przyjęto ustawę o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności. Zakłada ona, że sklepy powyżej 250 mkw. będą miały obowiązek zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne. Zdaniem władz Polskiej Izby Handlu objęcie obowiązkiem tak małych sklepów uderzy w ich rentowność oraz możliwości konkurowania z sieciami dyskontowymi, takimi jak Biedronka, Lidl, Netto czy Aldi.

REKLAMAPurella - SuperHerbs - Belka w artykułach (15-30.11.2019)
Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu

Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu (fot. PIH )

Polska Izba Handlu oceniła przyjęty projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w kontekście definicji sprzedawcy żywności jako kluczowej z punktu funkcjonowania tej ustawy w odniesieniu do małych sklepów.

Zdaniem Waldemara Nowakowskiego, prezesa Polskiej Izby Handlu „przyjęta w projekcie ustawy definicja oparta na powierzchni sklepów określająca, że jest nią sklep powyżej 250 mkw. w naszej ocenie nakłada nadmierne obowiązki i obciążenia dla małych sklepów i tak już funkcjonujących w bardzo trudnej rzeczywistości gospodarczej.”

Dlatego PIH zwrócił się do sejmowej Komisji Gospodarki o zmianę tej definicji na 500 mkw. Zdaniem Waldemara Nowakowskiego „w przypadku małych i średnich firm handlowych w Polsce dysponujących sklepami wielkości rzędu do 400-500 mkw. wprowadzenie rozwiązań proponowanych w projekcie ustawy, czyli dodatkowych opłat i obowiązków administracyjnych stanowić będzie to dodatkowe obciążenie kosztowe i organizacyjne. Wpłynie to na ich rentowność, która już oscyluje wokół 1 proc., a w realiach wzrostu kosztów wynagrodzeń, energii czy walki konkurencyjnej z dyskontami wykorzystującymi wspierającą ich postawę producentów pogorszy odczuwalnie możliwość konkurowania z zagranicznymi sieciami dyskontów.”

Jak argumentuje szef PIH „zgodnie z większością metodologii badania rynku renomowanych instytutów badawczych granica definicji małego sklepu przebiega znacznie powyżej 250 mkw. i dlatego nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia aby obciążać tak małe podmioty dodatkowymi obowiązkami i kosztami. Które często nie posiadają zaawansowanej infrastruktury technicznej (centralnych magazynów, systemów komputerowych śledzących towar) pozwalającej na sprawną identyfikację żywności, dla której zbliża się termin przydatności do spożycia. Tego typu rozwiązania cechują między innymi duże sieci handlowe, dla których często dominującą wielkością jest powierzchnia rzędu od 600 mkw.”

Szef PIH wskazał, że działania izby odniosły efekt i parlamentarzyści docelowo przyjęli rozwiązanie zakładające, że z obowiązków związanych z ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zwolnione będą sklepy do 400 mkw. przez okres dwóch od wejścia w życie ustawy. W trakcie okresu przejściowego sklepy do 400 mkw. będą miały czas na przygotowanie się do realizacji przepisów ustawy.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 1
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony