REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny
Liczba placówek gastronomicznych w Polsce wzrośnie w tym roku do 77 tys.

Liczba placówek gastronomicznych w Polsce wzrośnie w tym roku do 77 tys. (fot. pixabay)

Rosnące dochody Polaków pozwalają rozwijać się branży HoReCa. W restauracjach, barach i u firm cateringowych zostawimy w 2017 r. o 9 proc. więcej pieniędzy niż przed rokiem – pisze „Rzeczpospolita”.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Z danych firmy A.T. Kearney cytowanych przez „Rzeczpospolitą” wynika, że spodziewać się można około 5-proc. wzrostu liczby placówek gastronomicznych, do 77 tys. Obecnie Polacy najwięcej wydają w sieciach fast food, restauracjach i barach, których udział w ogólnych wydatkach gastronomicznych wynosi ok. 50 proc. (reszta to m.in. katering, barki sklepowe, food trucki). Jak zauważają eksperci, wraz z bogaceniem się Polaków zmienia się sposób odżywiania i styl spędzania wolnego czasu. Dlatego obroty gastronomii będą dalej rosły.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"