REKLAMAKORAL - GRAND Exotic - Baner Główny (11-31.03.2020)

Rośnie udział sektora gastronomicznego w ofercie centrów handlowych – podaje firma doradcza JLL. Do 2025 roku udział sektora HoReCa w tego typu obiektach na terenie Europy wzrośnie nawet o 20 proc. Zdaniem ekspertów ten trend już jest widoczny w Polsce.

REKLAMAPPH 2020 - PROMOCJA 10% - Belka w artykułach (marzec-kwiecień 2020)

(Fot. Pixabay)

Co roku udział oferty gastronomicznej w powierzchni GLA centrów handlowych na świecie rośnie. Powodem są zmieniające się trendy, innowacje technologiczne i rosnące oczekiwania konsumentów. – Współcześni klienci odwiedzają galerie nie tylko w celach zakupowych, ale oczekują niezapomnianych doświadczeń, którymi mogą się podzielić. Dlatego dla coraz większej liczby osób przeżycia związane ze wspólnymi posiłkami i spędzaniem czasu stają się cenniejsze niż standardowe zakupy – komentuje Edyta Potera, dyrektor w dziale wynajmu powierzchni handlowych JLL.

Z danych GUS wynika, że Polacy coraz chętnie jadają poza domem – wydatki na usługi restauracyjne i hotelowe to już 4,6 proc. w budżecie gospodarstw domowych (w 2005 roku – tylko 18 proc.).

Największy udział gastronomia ma w centrach handlowych zlokalizowanych w Trójmieście 12,5 proc.), Łodzi (7,5 proc.), Aglomeracji Śląskiej (6,8 proc.) oraz w Warszawie 6,6 proc. Zdaniem Joanny Tomczyk, analityka rynku z JLL zajmująca piąte miejsce w rankingu Warszawa wciąż ma duże możliwości rozwoju oferty gastronomicznej w centrach handlowych.
Tomczyk podkreśla, że odpowiednio dobrane usługi tego typu generują wysoki wskaźnik odwiedzin, wydłużają czas spędzony w obiekcie oraz zwiększają skalę wydatków klientów podczas takiej wizyty.


Obecnie oferta gastronomiczna polskich galerii handlowych uwzględnia przede wszystkim koncepty sieciowe, z dużym udziałem operatorów typu fast food. Dużą popularnością cieszą się również lodziarnie i cukiernie, czyli miejsca służące „impulsowym” zakupom gastronomicznym. Oferta lokali gastronomicznych w centrach handlowych staje się jednak coraz bardziej zróżnicowana.
 
- Potrzeby klientów galerii handlowych w Polsce są coraz większe, a to przekłada się na rosnącą liczbę restauracji proponujących bardziej wyszukaną kuchnię, czego przykładem mogą być miejsca serwujące sushi, kuchnię orientalną czy europejską. Dotyczy to przede wszystkim obiektów zlokalizowanych w centrach miast lub kompleksach biurowych. Znajdziemy tam lokale, które są świetnymi miejscami do spotkań, np. z naszymi partnerami biznesowymi - mówi Edyta Potera.
 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMARetail FMCG Congress - Half Page - marzec-kwiecień 2020
do góry strony