REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny
Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego (fot. materiały prasowe)

Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego (fot. materiały prasowe)

Banki Żywności to organizacje społeczne, które ratują żywność przed zmarnowaniem, edukują i uczą szacunku do żywności. Ich misją jest również walka ze skalą marnowania żywności w Polsce. Prowadzony właśnie projekt MOST ma zminimalizować straty żywnościowe ponoszone w branży mleczarskiej.

Banki Żywności współpracują z sieciami handlowymi zbierając i magazynując żywność, którą następnie przekazują lokalnym organizacjom społecznym: hospicjom, domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym etc. Na terenie całej Polski przez cały rok działają 32 Banki Żywności. W ciągu 20 lat Banki Żywności przekazały łącznie 758 tys. ton żywności o wartości ponad 2 mld złotych. Dzięki temu 1,5 mld posiłków trafiło do osób najbardziej potrzebujących.

Oprócz stałych działań pomocowych, Banki Żywności rozwiązują problemy związane z ogromną skalą marnowania żywności. W partnerstwie z innymi podmiotami i organizacjami z branży mleczarskiej realizują projekt MOST - Model Ograniczania Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa.

„Banki Żywności powstały po to, by zapewnić podstawy godnego i bezpiecznego życia osobom najbardziej potrzebującym.” – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. „Żywność jest dla nas zbyt ważna, by ją tak po prostu wyrzucać. Dlatego stanowczo sprzeciwiamy się marnowaniu jakiejkolwiek żywności. Dzięki realizowanemu właśnie programowi MOST budujemy społeczną odpowiedzialność wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego oraz zwiększamy świadomość w zakresie strat żywności w Polsce.”  - dodaje.

Więcej informacji o programie MOST i innych działaniach pomocowych Banków Żywności na www.projektmost.niemarnuje.pl oraz www.bankizywnosci.pl.

Projekt MOST został dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach I konkursu w programie Innowacje Społeczne.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"