REKLAMAHELIO - NATURA - BANER GŁÓWNY (17-23.02.2020)

Firma Jeronimo Martins połączyła siły z CUF, największą w Portugalii siecią szpitali prywatnych, w celu przeprowadzenia pionierskich badań nad skutkami nadmiernego spożycia soli. W ramach badania, ponad 300 ochotników, zdecydowało się na ograniczenie konsumpcji soli, a następnie lekarze oszacowali skutki medyczne ich zdrowszej diety. Odnotowano znaczącą poprawę zdrowia.

REKLAMA

Według raportu pt. „Efekty zdrowotne ryzykownej diety w 195 krajach, 1990-2017”, opublikowanego w prestiżowym piśmie medycznym Lancet w maju 2019 r., nadmierna konsumpcja soli przyczynia się w skali globalnej do ponad 3 mln zgonów rocznie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej niż 5 gramów soli dziennie przez dorosłych i 3 gramów przez dzieci. Tymczasem na przykład w Portugalii średnie spożycie soli jest ponad dwukrotnie wyższe – sięga 10,7 gramów dziennie, co ma poważne implikacje dla zdrowia publicznego.

Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, które z kolei powoduje takie zagrożenia, jak wylewy. Portugalia ma najwyższy wskaźnik wylewów u osób poniżej 65 r.ż. w całej Europie Zachodniej. Spośród nieco ponad 10 mln Portugalczyków aż dwa miliony cierpią na nadciśnienie, przy czym tylko 77 proc. ma świadomość choroby, a tylko 12 proc. jest skutecznie monitorowanych.

W kraju prowadzona jest kampania „Mniej soli, Portugalio”, która jest wspólną inicjatywą sieci Pingo Doce – będącej własnością Jeronimo Martins – oraz sieci szpitali prywatnych CUF. W ramach kampanii przeprowadzony został eksperyment edukacyjno-medyczny. Przebadano 311 ochotników, którzy zgodzili się zredukować spożycie soli, sprawdzając takie parametry, jak masa ciała, obwód w pasie i ciśnienie krwi. Przez 12 tygodni podlegali oni ścisłemu monitoringowi i byli szkoleni w zakresie poprawy diety – w zakupach spożywczych towarzyszyli im asystenci, którzy pomagali im lepiej rozumieć etykiety z wartościami odżywczymi produktów i sugerowali zdrowsze wybory.

Badania wykazały, że zmniejszenie spożycia soli, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia potasu, przynosi znaczący spadek ciśnienia krwi, a także inne korzyści dla układu krwionośnego. Spadło ryzyko udarów i innych chorób związanych z nadciśnieniem. W wielu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych pozwoliła uniknąć stosowania leków na nadciśnienie, w innych wypadkach można było zrezygnować ze zwiększenia dawek już stosowanych medykamentów.

Jerónimo Martins od 10 lat dokłada starań, by zmniejszać zawartość soli w produktach spożywczych marki własnej. Od 2013 r. udało się wyeliminować ok. 240 ton soli z kilkunastu produktów, sprzedawanych w ponad 4 tys. sklepów w Portugalii, Polsce i Kolumbii.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~gosc 1 25 dni temuocena: 0% 

    HA,HA,HA, SPRZEDAWAJA TOWAR DRUGIEJ JAKOŚCI NIE OZNACZONY ŻE SAMA CHEMIA LUB ZMODYFIKOWANY A TU SPRAWDZAJĄ SOL,HA.HA.HA.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMABCC - Half Page
do góry strony