REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (od 29.05.2020 )
Nie tylko mleko może być bez laktozy. Swój bezlaktozowy odpowiednik ma już niemal każdy rodzaj popularnych produktów nabiałowych

Nie tylko mleko może być bez laktozy. Swój bezlaktozowy odpowiednik ma już niemal każdy rodzaj popularnych produktów nabiałowych (fot. Pixabay/CC0)

Trudności z trawieniem nabiału to nie chwilowa moda, ale poważny problem, który dotyka coraz większą liczbę konsumentów. Segment produktów o obniżonym poziomie laktozy lub całkiem od niej wolnych będzie zatem dalej się rozwijał, odbierając miejsce na półce standardowym wyrobom mleczarskim. Być może za kilka lat przejdzie do mainstreamu?

REKLAMANutrend - ISODRINX - belka w artykułach (28.05 - 02.06.2020)

Jeszcze kilka lat temu produkty bez laktozy – czyli cukru mlecznego – były jedną z kilku niszowych ciekawostek dietetycznych – mało kto dostrzegał w tym segmencie wschodzącą gwiazdę. W porównaniu z tamtą skromną ofertą, na którą składało się praktycznie wyłącznie bezlaktozowe mleko, dziś mamy prawdziwy wysyp produktów mleczarskich wolnych od tego cukru: mleka o różnej zawartości tłuszczu, jogurty, serki homogenizowane, deserki, śmietanki do kawy, masła, twarogi itp. Swój bezlaktozowy odpowiednik ma już niemal każdy rodzaj popularnych produktów nabiałowych.

Producenci przyznają, że największą popularnością cieszy się mleko, ale rosną też pozostałe kategorie. Na szeroką ofertę składają się wyroby zarówno zagranicznych (Arla Foods, Temar), jak i lokalnych producentów (OSM Łowicz, Mlekovita, SM Mlekpol, Polmlek). Rynek zagospodarowują też marki własne.

Mniej lub wcale

Nietolerancja laktozy jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym dotykającym ludzi na całym świecie – stwierdza Roman Jawczak, menadżer ds. marketingu w firmie Arla Foods. Dane Światowej Agencji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wskazują, że u około 70 proc. ludzi na całym świecie występuje niedobór enzymu niezbędnego do trawienia laktozy. Głównie wśród nacji, u których kultura spożywania mleka jest słabo rozwinięta, czyli Azjatów, Afrykanów, mieszkańców Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Polska jest mniej więcej pośrodku stawki.

Ponieważ produkty bez laktozy to rodzaj żywności specjalistycznej, sprzedawca powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat. Przede wszystkim musi umieć odpowiedzieć na pytanie, czym różnią się produkty o obniżonej zawartości laktozy od tych bez laktozy. I które komu polecać. – Nietolerancja laktozy to niemożność lub zmniejszona możliwość trawienia cukru mlecznego. Część osób całkowicie jej nie trawi, i u tej grupy po zjedzeniu produktu z laktozą pojawiają się silne bóle utrzymujące się od 30 minut do nawet 2 godzin od spożycia nabiału – wyjaśnia Roman Jawczak. Są i tacy, których organizm jest w stanie poradzić sobie z małą ilością laktozy. Oni po zjedzeniu nabiału nie odczuwają aż tak silnych objawów, a jedynie dyskomfort.

Jawczak zwraca uwagę na to, że pierwsza grupa jest liczniejsza. – Osobom, których organizm reaguje bardzo źle, należy polecać produkty całkowicie wolne od laktozy, natomiast drugiej grupie, mniej licznej, warto rekomendować produkty o obniżonej zawartości tego cukru.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony