REKLAMAInpost - baner główny 14.08-14.09

Zarząd Zakładów Mięsnych Henryk Kania złożył 4 czerwca br. wniosek o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego. Spółka poinformowała o założeniach wstępnego planu restrukturyzacyjnego firmy, który zakłada m.in. renegocjacji warunków współpracy z dostawcami surowców i dystrybutorami produktów gotowych, w tym pod marką własną.

REKLAMAKAiN - belka w artykułach (sierpień-wrzesień 2019)

(ZM Henryk Kania)

Spółka poinformowała, że w chwili obecnej istnieje zagrożenie trwałej utraty przez nią płynności z powodu znaczącego obniżenia i braku dostępu do środków obrotowych. Jednocześnie władze firmy podkreślają fakt, że produkcja wyrobów spółki pozostaje rentowna i może być kontynuowana przy udostępnieniu spółce kapitału obrotowego na oczekiwanym poziomie. Trudna sytuacja ekonomiczna spółki związana jest z ograniczonym dostępem do kapitału obrotowego, co wywołane zostało w szczególności znaczącymi wzrostami cen surowca w I kw. 2019 r. (do 30 proc.). Wskutek ograniczenia możliwości zakupu surowca, zmniejszeniu uległa produkcja, a wskutek tego spowolniony został obrót należności i obniżone zapasy gotówki oraz dostęp do finansowania potrzeb zakupowych spółki.

Firma przedstawiła wstępny opis i przegląd planowanych środków restrukturyzacyjnych i związanych z nimi kosztów. Plan zakłada m.in. wzmocnienie kontroli kosztów surowca i zaostrzenie polityki reagowania na niekorzystne dla spółki zmiany w tym obszarze. Wzmocnienie kontroli cen i marżowości produktów oraz zaostrzenie polityki reagowania na niekorzystne dla firmy zmiany w tym obszarze. Restrukturyzacja finansowa - pozyskanie kapitału obrotowego (celem zapewnienia finansowania dostaw surowca, przerobu i finansowania należności). Budowa nowego modelu finansowego (tym celu zostaną zatrudnieni eksperci, w celu wsparcia Spółki w przygotowaniu modelu finansowego restrukturyzacji, co zostało uzgodnione z głównymi wierzycielami finansowymi). Optymalizacja poziomu zatrudnienia i wprowadzenie modelu elastycznego zatrudnienia skorelowanego ze zmianami wolumenów produkcji. Szczegółowa analiza posiadanego majątku trwałego pod kątem wykorzystania do produkcji zmodyfikowanego portfolio.

Firma podkreśla konieczność renegocjacji warunków kontraktów z dostawcami wszystkich składowych technicznego kosztu wytworzenia - od surowca, przez przyprawy i osłonki, po materiały pomocnicze, opakowaniowe oraz konfekcyjne. Jednocześnie konieczne są aktualizacje cenników u klientów w oparciu o nowe ceny zakupu surowców i restrykcyjną politykę marżową.

W zakresie kontroli kosztów niezbędne jest wprowadzenie procedur i procesów, mających na celu bieżące, w okresach tygodniowych, monitorowanie poziomu kosztów, zarówno dotyczących zakupu surowca, jak i kontrola pozostałych kosztów zarówno bezpośrednich i pośrednich kosztów produkcyjnych, jak i poziomu kosztów stałych.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (2)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~ksiaze-smolenski 2 2 miesiące temuocena: 0% 

    niech upadają byłęm dzisiaj w biedronce i kupiłem steki robione w Irlandii nie umieją zarzządzać do krzyzyk na drogę i won z biedronki

    oceń komentarz
  • ~Bakbar 1 2 miesiące temuocena: 100% 

    nie zazdroszczę sytuacji, przy tym całym szumie medialnym wokół spółki pewnie wszyscy dostawcy czegokolwiek zawołają "gotówka"

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony