Holendrzy przejęli warszawski Agersol – producenta dodatków funkcjonalnych do żywności
Holenderska firma Vaessen-Schoemaker, producent dodatków funkcjonalnych do żywności, przejęła duży pakiet większościowy akcji swojego polskiego odpowiednika – warszawskiej firmy Agersol – informuje Het Financieele Dagblad.
Gazeta powołuje się na Coena van Oorschota, dyrektora handlowego firmy, który potwierdził fakt dokonania transakcji, ale nie ujawnił jej szczegółów finansowych.
Vaessen-Schoemaker ma siedzibę w miejscowości Deventer. Firma produkuje dodatki funkcjonalne dla przemysłu mięsnego, drobiarskiego, rybnego i piekarniczego. Jej wyniki finansowe nie są publicznie dostępne, wiadomo jednak, że notuje dwucyfrowe roczne wzrosty sprzedaży.
Agersol z siedzibą w Warszawie to firma założona w 2012 r., specjalizująca się w produkcji osłonek do wędlin i przekąsek mięsnych, wytwarzanych na bazie alginatu – ekstraktu z alg brunatnych. Firma oferuje także dodatki funkcjonalne do żywności, zajmuje się też doradztwem technologicznym dla całego procesu produkcji, począwszy od pozyskiwania surowców aż po materiały opakowaniowe.