REKLAMAKORAL - Lodowa Finezja - Baner Główny (czerwiec-lipiec 2018)

Mrożona kukurydza i być może inne mrożone warzywa, wyprodukowane przez jedną z Węgierskich firm są prawdopodobnym źródłem rozprzestrzenienia bakterii Listeria monocytogenes w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie. Mimo że Węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa w Łańcuchu Dostaw Żywności nakazał wycofanie produktów z rynku, wciąż mogą się pojawiać kolejne ogniska zapalne – wynika z aktualnej oceny ryzyka, opublikowanej przez Europejskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (ECDC) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

REKLAMADANONE - Danonki - Belka w artykułach (lipiec 2018r.)

Od 2015 r. do 8 czerwca 2018 r. na skutek rozprzestrzenienia się groźnych bakterii 47 osób zachorowało na listeriozę, z czego dziewięć zmarło, co oznacza, że śmiertelność choroby wyniosła aż 19 proc.

29 czerwca węgierskie władze zakazały reklamy wszystkich mrożonych warzyw i mieszanek warzywnych, wyprodukowanych przez firmę, która jest prawdopodobnym źródłem rozprzestrzeniania bakterii, w okresie od sierpnia 2016 r. do końca czerwca 2018 r. Urząd nakazał wycofanie produktów z rynku. W firmie zatrzymano także od czerwca bieżącą produkcję.

Wycofanie produktu ze sklepowych zamrażarek z pewnością zmniejszy ryzyko kolejnych zachorowań, ale nowe przypadki infekcji wciąż mogą mieć miejsce, dopóki zanieczyszczone produkty wciąż są na rynku i w zamrażarkach konsumentów. Ryzyko powiększa długi, bo wynoszący do 70 dni, okres inkubacji listeriozy, a także długi termin przydatności do spożycia mrożonek.

Autorzy oceny ryzyka zalecają staranne gotowanie mrożonych warzyw, które nie są oznaczone jako gotowe do spożycia po rozmrożeniu. Należy gotować także takie warzywa, które bywają jedzone na surowo. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby podatne na infekcję – starsze, kobiety w ciąży czy osoby o osłabionym układzie odpornościowym.

Początkowo sądzono, że źródłem emisji listerii jest wyłącznie mrożona kukurydza, jednak dzięki sekwencjonowaniu całego genomu bakterii odkryto obecność jej genów także w innych mrożonych warzywach, wyprodukowanych przez węgierską firmę w latach 2016, 2017 i 2018. Wynika z tego, że bakteria przetrwała w zakładzie, mimo przeprowadzenia procedur czyszczących i dezynfekujących. ECDC i EFSA wzywają do prowadzenia dalszego dochodzenia, testów i badań, które pozwolą dokładnie ustalić miejsca zakażenia bakterią.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 5

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Polak 1 4 dni temu

    A można wiedzieć co to za firma i pod jaką nazwą sprzedaje swoje produkty? Bo z artykułu nic nie wynika ,a dziennikarze nie podają nazwy firmy ,aby ustrzec kupujących przed zatruciem !!!!!!!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony