06.03.2018/10:29

Bursztyn na elitarnym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or

Najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie Bocuse d’Or swoje polskie eliminacje miał 27 i 28 lutego w Radisson Blue Sobieski Hotel Warsaw. Szefowie kuchni z Polski rywalizowali o tytuł najlepszego, aby sprawdzić swoje siły na finale światowym w Turynie. Parterem konkursu był ser Bursztyn od Spomleku.

W polskich eliminacjach wzięło udział ośmiu kucharzy, którzy na oczach publiczności przygotowywali dwa pokazowe dania. Nad przebiegiem i oceną konkursu czuwało jury na czele z Head Chefem Jarosławem Walczykiem. Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek z restauracji Folwark Folińscy w Wysokiej nieopodal Gorzowa Wielkopolskiego.

W zmaganiach uczestniczyło ośmiu kucharzy 

W tym roku kandydaci do tytułu najlepszego szefa kuchni walczyli w ośmiu dwuosobowych zespołach. Był to szef kuchni wraz ze swoim pomocnikiem. Pracowali w wielkim skupieniu i porozumiewali się niemal bez słów. Widać było, że przepracowali ze sobą wiele wspólnych godzin w kuchni i doskonale przygotowali się do konkursu. Kandydaci gotowali na oczach publiczności, jednak ich profesjonalizm nie przeszkadzał im w tym, aby skupić się nad przygotowaniem dań konkursowych. Jury oceniło, przede wszystkim smak potraw, dobór i proporcje odpowiednich składowych, teksturę dań, kreatywność kucharzy oraz jego wygląd i prezentację. Ekipy walczące oceniane były również przez jury techniczne, które podczas trwania całego konkursu obserwowało krok po kroku jak powstają potrawy. Załogi na przygotowanie miały 5 godzin 35 minut. Prezentacja dań odbywała się w podniosłej atmosferze przy dźwiękach muzyki i błysku fleszy licznie zgromadzonych mediów. Były to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.

Bursztyn partnerem konkursu Bocuse d’Or  

Bursztyn – jeden z trzech serów długodojrzewających marki Skarby Serowara – został oficjalnym Partnerem Wspierającym konkurs Bocuse d’Or w Polsce. Jego proces produkcyjny może pochwalić się wielomiesięcznym procesem dojrzewania produktu, połączonym z ręczną pielęgnacją każdego kręgu sera. Spomlek łączy więc nowoczesne technologie z poszanowaniem dla długowiecznej tradycji serowarskiej. Dlatego też Bursztyn może konkurować ze znanymi serami światowymi, np. Parmezanem czy Grana Padano. Skarby Serowara serwowane były podczas Gali Finałowej konkursu w Radisson Blue Sobieski Warsaw jako jedna z przystawek.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.