GIS wydał zalecenia dla targowisk i bazarów z żywnością [LISTA]
W środę 25 marca Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla targowisk i bazarów, na których sprzedawana jest żywność. Rekomendowane działania mają minimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa.
- Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i/lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu, rekomenduje się ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych omówionych poniżej - tłumaczy GIS.
Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego, aktualna sytuacja "powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego".
- Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności. W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych - tłumaczy GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny rekomenduje, aby:
1. Stosować właściwą higienę rąk
2. Stosować higienę kaszlu i oddychania
3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych
GIS podkreśla przy tym, że osoby wykazujące jakiekolwiek objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności.
Poniżej szczegółowe wytyczne.
1. Higiena rąk:
Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:
- Przed rozpoczęciem pracy;
- Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
- Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
- Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
- Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
- Po skorzystaniu z toalety;
- Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
- Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
- Po kontakcie z pieniędzmi.
W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem.
4 komentarze
-
26.03.2020
W małych miejscowościach zamyka się bazarki i tym samym odbiera się rolnikom sprzedaż swoich towarów. Nikt o nich nie pomyślał że Ci ludzie też potrzebują pieniędzy by przeżyć. Molochy sprzedają zagraniczne warzywa pod Polskimi znakami,oszustwo klientów kosztem Polskich rolników.Czemu nikt o nich nie myśli, nie pomaga by mogli sprzedać swoje produkty
-
26.03.2020
W Grecji Bazary i targowiska pracują 3 razy w tygodniu a u nas Pozamykane jest to lepsze chyba rozwiązanie mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców na Powietrzu gdzie Towary podaje Sprzedający a aniżeli wymacany przez masę ludzi w MARKECIE.
-
26.03.2020
Jak Kuba Bogu tak bóg Kubie.
-
26.03.2020
A co zrobić z klientami którzy macają towar bez opamiętania? Dziś wczoraj widziałam paniusie macające bułeczki bez rękawiczek w Tesco. Zwrócona grzecznie uwaga wywołuje wściekłość i agresję. Ratunku!!. To ludzie ludziom gotują emidemię.
8