08.05.2013/11:26

O wiele więcej niż proste H₂O

Gdyby nie opakowania, niemal wszystkie wody dostępne w sprzedaży detalicznej wyglądałyby identycznie. Tymczasem większość z nich różni się od siebie stopniem zmineralizowania, nasyceniem dwutlenkiem węgla czy zawartością składników, a co za tym idzie – także smakiem.

Sprzedawca w sklepie spożywczym nie musi oczywiście wiedzieć, jaki skład ma woda, o którą pyta klient. Ale dobrze, gdyby – oprócz informacji, czy jest gazowana, czy bez gazu – potrafił rozróżnić jej cztery podstawowe rodzaje. Pomoże mu w tym poniższa klasyfikacja i kilka przydatnych definicji.

Rodzaje rozlewanych wód

- naturalna woda mineralna – woda podziemna wydobywana jednym bądź kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.
- woda źródlana – podobnie jak naturalna woda mineralna, woda podziemna wydobywana jednym bądź kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nie różniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
- woda stołowa – woda, która powstaje przez dodanie:
• naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, taki jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany, do wody źródlanej,
• wody źródlanej lub soli mineralnych, o których mowa powyżej, do naturalnej wody mineralnej.
- woda lecznicza – to pierwotnie czysta, nieuzdatniona woda podziemna z jednego złoża, której skład chemiczny oraz właściwości fizyczne warunkują określone działanie lecznicze, potwierdzone wynikami badań farmakologicznych i klinicznych. Powinna ona zawierać w litrze nie mniej niż 1000 mg rozpuszczonych składników mineralnych oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w stężeniu warunkującym działanie lecznicze. Uznanie wody za leczniczą następuje na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów na wniosek ministra zdrowia i ministra środowiska.

Podział według ogólnej mineralizacji

- woda niskozmineralizowana – naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana – zawierająca w jednym litrze poniżej 500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
- woda średniozmineralizowana – naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana i woda stołowa – zawierająca w jednym litrze od 500 do 1500 rozpuszczonych składników mineralnych.
- woda wysokozmineralizowana – naturalna woda mineralna i woda stołowa – zawierająca w jednym litrze powyżej 1500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.

Klasyfikacja według pochodzenia CO₂

- wody z naturalną zawartością CO₂;
- wody nasycone CO₂ naturalnego pochodzenia;
- wody nasycane CO₂ o jakości wymaganej dla środków spożywczych;
- wody odgazowane i wtórnie nasycone CO₂ naturalnego pochodzenia lub o jakości wymaganej dla środków spożywczych.

Klasyfikacja według stopnia nasycenia CO₂

- wody nienasycone CO₂ – niegazowane;
- wody niskonasycone CO₂ – do stężenia 1500 mg/l;
- wody średnionasycone CO₂ – od 1500 do 4000 mg/l;
- wody wysokonasycone CO₂ – od 4000 do 6000 mg/l.

Podział według rodzaju opakowań

- naturalne wody mineralne rozlewane są do butelek szklanych (zwrotnych i bezzwrotnych) o pojemności od 0,2 do 1,5 l oraz do butelek PET o pojemności od 0,5‑1,5 l.
- wody źródlane rozlewa się do butelek PET o pojemności od 0,5 do 19 l, syfonów z tworzywa sztucznego oraz woreczków polietylenowych o pojemności 0,5 i 1 l.
- wody stołowe rozlewane są do butelek szklanych i PET o pojemności 0,2­‑2 l.
- wody lecznicze rozlewane są do butelek szklanych w kolorze ciemnym o pojemnościach od 0,33 do 1 l, worków i butelek PET.

To warto wiedzieć

O składzie wód podziemnych decydują: skład chemiczny utworów wodonośnych, głębokość występowania wody, temperatura a także czas kontaktu ze skałą. Niektóre pierwiastki mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, i tak:

- wapń – stanowi główny budulec kości i zębów; reguluje równowagę w zakresie pobudliwości nerwowo­‑mięśniowej, bierze udział w utrzymaniu prawidłowej krzepliwości krwi; dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 700­‑800 mg.
- fosfor – to główny składnik kości i zębów, bierze on udział w przemianach energetycznych, wchodzi w skład kwasów nukleinowych odgrywających rolę w przekazywaniu cech genetycznych; stosowanie fosforanów zapobiega demineralizacji kości i ułatwia gojenie się złamań.
- magnez – „pierwiastek życia”, znajduje się w kościach, w tkankach miękkich i płynach ustrojowych; ważne jest jego uspokajające działanie; dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez wynosi 300­‑600 mg.
- sód – znajduje się głównie w płynie pozakomórkowym i odgrywa istotną rolę w regulacji gospodarki wodnej; niedobór sodu powoduje suchość skóry i błon śluzowych oraz obniżenie się ciśnienia krwi.
- potas – odgrywa istotną rolę w procesie skurczu mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego, w przewodnictwie bodźców nerwowych.
- żelazo – przy jego niedoborze występują objawy zmęczenia, obniżonej sprawności fizycznej, łamliwości paznokci, wypadania włosów, osłabienia się apetytu, bladości skóry.
- jod – wchodzi w skład hormonów tarczycy; jego niedobór prowadzi do powstania wola i powoduje niedoczynność tarczycy.
- mangan – jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu krwiotwórczego oraz wzrostu i rozwoju cech płciowych; jego niedobór prowadzi do zahamowania wzrostu, niedokrwistości i przerostu tarczycy.

Hubert Wójcik

Tekst powstał na podstawie materiałów Krajowej Izby Gospodarczej „Przemysł Rozlewniczy”

Wiadomości Handlowe, Nr 5 (125) Maj 2013

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.