REKLAMADAN CAKE - baner główny (lipiec-sierpień)
źródło: mat. prasowe

źródło: mat. prasowe

Irlandzko-szwajcarska Aryzta, światowy lider produkcji mrożonego pieczywa, traci trzech czołowych menedżerów. Do dymisji podał się prezes zarządu Owen Killian. Wraz z nim rezygnacje złożyli dyrektor finansowy Patrick McEniff oraz szef amerykańskiej spółki koncernu John Yamin. Dymisje są rezultatem trwających ponad rok kłopotów firmy.

REKLAMAEUROCASH - belka w artykułach (II Etap)

Menedżerowie będą pełnić swoje funkcje do końca bieżącego roku finansowego firmy. Równocześnie, do zarządu firmy powołani zostali trzej nowi członkowie. Dermot Murphy odpowiadał będzie za operacje w Europie, Ronan Minahan będzie zarządzał operacjami w Amerykach, a Robert O’Boyle, został szefem operacji w obszarze Azji-Pacyfiku i na Środkowym Wschodzie.

Miesiąc temu, po ogłoszeniu przez spółkę ostrzeżenia w sprawie spodziewanych zysków, giełdowa kapitalizacja spółki zmalała o ok. 1,4 mld euro. Akcje potaniały o 10 pp po opublikowaniu słabych wyników finansowych za pierwsze półrocze roku finansowego.

W środę 14 lutego przewodniczący rady nadzorczej Gary McGann potwierdził, że firma dokonuje przeglądu swojej strategii inwestycyjnej w zakresie joint ventures. W jego ramach rozpoczęto analizę możliwości sprzedaży akcji francuskiego producenta pieczywa mrożonego, firmy Picard. Aryzta ma 49% akcji tej spółki z opcją wykupu pozostałych 51%, które należą do Lion Capital. W przypadku wyprzedaży akcji Picarda uzyskane środki zostałyby wykorzystane do poprawienia bilansu Aryzty.

W imieniu rady nadzorczej dziękuję Owenowi, Patrickowi i Johnowi za ich wkład w budowę unikalnej w przemyśle piekarniczym infrastruktury z bardzo silną franczyzą. Nowy zarząd będzie miał zadanie poprawienia struktury kapitałowej i zapewnienia stabilności firmy, a następnie powrotu na ścieżkę wzrostu i zyskowności – powiedział Gary McGann.

Aryzta to firma o ponad 40-letniej historii.W roku 1967 Alfred Hiestand zainstalował w pomieszczeniu dawnej pralni swoją pierwszą piekarnię wyposażoną w najprostsze narzędzia. Rozpoczął produkcję maślanych rogalików, które z dnia na dzień zyskały popularność w restauracjach i kawiarniach w rejonie Zurychu. Aby móc zaopatrywać także piekarnie, wykazał się innowacyjnością, opracowując w roku 1975 mrożone i wstępnie uformowane ciasto na rogaliki maślane. Jednak dopiero rok 1987 przyniósł przełom w kwestii fermentacji ciasta. Rogalik został poddany fermentacji już przed zamrożeniem, co znacznie ułatwiło jego późniejszy wypiek. Zasada fermentacji stała się od tej pory tajemnicą sukcesu. Z biegiem lat koncepcję produktów gotowych do wypieku zastosowano do całego asortymentu, wywołując tym samym prawdziwą rewolucję w branży piekarniczej.

Pierwszy zakład produkcyjny w Polsce powstał 1989 roku na warszawskim Gocławiu. W 2000 roku w Grodzisku Mazowieckim rozpoczęła produkcję najnowocześniejsza wówczas piekarnia we wschodniej Europie. W 2008 roku koncern Hiestand dokonał połączenia z głównym i długoletnim akcjonariuszem, spółką IAWS. Z połączenia spółek Hiestand i IAWS powstała Aryzta, światowy lider specjalizujący się w produkcji mrożonych produktów piekarniczych.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"