REKLAMAFraikin 1
źródło: mat. prasowe

źródło: mat. prasowe

Irlandzko-szwajcarska Aryzta, światowy lider produkcji mrożonego pieczywa, traci trzech czołowych menedżerów. Do dymisji podał się prezes zarządu Owen Killian. Wraz z nim rezygnacje złożyli dyrektor finansowy Patrick McEniff oraz szef amerykańskiej spółki koncernu John Yamin. Dymisje są rezultatem trwających ponad rok kłopotów firmy.

REKLAMAKongres Mięsny '17

Menedżerowie będą pełnić swoje funkcje do końca bieżącego roku finansowego firmy. Równocześnie, do zarządu firmy powołani zostali trzej nowi członkowie. Dermot Murphy odpowiadał będzie za operacje w Europie, Ronan Minahan będzie zarządzał operacjami w Amerykach, a Robert O’Boyle, został szefem operacji w obszarze Azji-Pacyfiku i na Środkowym Wschodzie.

Miesiąc temu, po ogłoszeniu przez spółkę ostrzeżenia w sprawie spodziewanych zysków, giełdowa kapitalizacja spółki zmalała o ok. 1,4 mld euro. Akcje potaniały o 10 pp po opublikowaniu słabych wyników finansowych za pierwsze półrocze roku finansowego.

W środę 14 lutego przewodniczący rady nadzorczej Gary McGann potwierdził, że firma dokonuje przeglądu swojej strategii inwestycyjnej w zakresie joint ventures. W jego ramach rozpoczęto analizę możliwości sprzedaży akcji francuskiego producenta pieczywa mrożonego, firmy Picard. Aryzta ma 49% akcji tej spółki z opcją wykupu pozostałych 51%, które należą do Lion Capital. W przypadku wyprzedaży akcji Picarda uzyskane środki zostałyby wykorzystane do poprawienia bilansu Aryzty.

W imieniu rady nadzorczej dziękuję Owenowi, Patrickowi i Johnowi za ich wkład w budowę unikalnej w przemyśle piekarniczym infrastruktury z bardzo silną franczyzą. Nowy zarząd będzie miał zadanie poprawienia struktury kapitałowej i zapewnienia stabilności firmy, a następnie powrotu na ścieżkę wzrostu i zyskowności – powiedział Gary McGann.

Aryzta to firma o ponad 40-letniej historii.W roku 1967 Alfred Hiestand zainstalował w pomieszczeniu dawnej pralni swoją pierwszą piekarnię wyposażoną w najprostsze narzędzia. Rozpoczął produkcję maślanych rogalików, które z dnia na dzień zyskały popularność w restauracjach i kawiarniach w rejonie Zurychu. Aby móc zaopatrywać także piekarnie, wykazał się innowacyjnością, opracowując w roku 1975 mrożone i wstępnie uformowane ciasto na rogaliki maślane. Jednak dopiero rok 1987 przyniósł przełom w kwestii fermentacji ciasta. Rogalik został poddany fermentacji już przed zamrożeniem, co znacznie ułatwiło jego późniejszy wypiek. Zasada fermentacji stała się od tej pory tajemnicą sukcesu. Z biegiem lat koncepcję produktów gotowych do wypieku zastosowano do całego asortymentu, wywołując tym samym prawdziwą rewolucję w branży piekarniczej.

Pierwszy zakład produkcyjny w Polsce powstał 1989 roku na warszawskim Gocławiu. W 2000 roku w Grodzisku Mazowieckim rozpoczęła produkcję najnowocześniejsza wówczas piekarnia we wschodniej Europie. W 2008 roku koncern Hiestand dokonał połączenia z głównym i długoletnim akcjonariuszem, spółką IAWS. Z połączenia spółek Hiestand i IAWS powstała Aryzta, światowy lider specjalizujący się w produkcji mrożonych produktów piekarniczych.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"