REKLAMAMarket Roku 2018  - baner główny

(fot. archiwum)

Polacy jedzą coraz więcej wołowiny i drobiu, natomiast spożycie wieprzowiny się zmniejsza. Aby lepiej zrozumieć, skąd wzięły się negatywne trendy na polskim rynku wieprzowiny, należy przyjrzeć się sytuacji w Europie.

REKLAMAEC Alkohole - belka w artykułach - DRINCO II

Wśród tendencji dotyczących spożycia mięsa w Polsce na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny. W zeszłym roku jego konsumpcja zwiększyła się aż o 75 proc. względem 2015 roku i osiągnęła 2,1 kg. Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej spożycia na mieszkańca od 2011 roku. Jak prognozuje Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole, można oczekiwać, że wraz ze wzrostem zamożności polskiego społeczeństwa spożycie wołowiny będzie dalej stopniowo rosnąć. Zwiększyła się – i to niemało – konsumpcja drobiu. W ubiegłym roku Polacy zjedli go o 7,7 proc. więcej niż w 2016 roku, czyli średnio po 29,2 kg. Natomiast spożycie wieprzowiny obniżyło się o 1,4 proc. rok do roku, do poziomu 40,8 kg. – Można oczekiwać, że w kolejnych latach w Polsce będzie utrzymywał się wzrost spożycia drobiu kosztem niższego spożycia wieprzowiny – komentuje Jakub Olipra.

Co z tą wieprzowiną?

Aby lepiej zrozumieć, skąd wzięły się negatywne trendy na polskim rynku wieprzowiny, należy przyjrzeć się sytuacji w Europie. – Unijny rynek wieprzowiny w trzecim kwartale bieżącego roku wszedł w spadkową fazę cyklu. Wynika to z wyraźnego osłabienia globalnego popytu na wieprzowinę, w szczególności w Chinach, przy postępującej odbudowie pogłowia trzody chlewnej w UE. Dla unijnego rynku wieprzowiny negatywne jest również ostatnie wyraźne umocnienie euro względem dolara – tłumaczy Jakub Olipra. Słaby dolar osłabia konkurencyjność cenową unijnego eksportu wobec Stanów Zjednoczonych, które są drugim największym eksporterem wieprzowiny na świecie. – Ceny wieprzowiny w UE w kolejnych kwartałach będą się obniżać – zaznacza nasz rozmówca. Skala obniżek zależeć będzie od tempa odbudowy pogłowia trzody chlewnej w UE oraz dalszego kształtowania się popytu na wieprzowinę w Azji Południowo-Wschodniej.

Powrót wołowiny

Jak zauważa Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, wzrost spożycia wołowiny kulinarnej to głównie wynik działań promocyjnych kilku firm specjalizujących się w procesie dojrzewania tego mięsa oraz szerszej oferty dań z wołowiny w restauracjach. Jednak utrzymujące się wysokie ceny mleka ograniczają podaż wołowiny z branży mleczarskiej. Jednocześnie mamy do czynienia z silnym popytem na wołowinę wśród jej głównych importerów. – W efekcie można oczekiwać, że wzrost ceny wołowiny utrzyma się do końca 2017 roku. W przyszłym roku ceny wołowiny zaczną łagodnie się obniżać, z uwagi na jej wyższą podaż – przewiduje ekspert Credit Agricole. Mimo to ceny pozostaną zapewne wysokie na tle historycznych poziomów. – Głównymi czynnikami ryzyka dla takiego scenariusza są trwałość światowego popytu na wołowinę oraz koniunktura na rynku mleka – wskazuje Jakub Olipra.

Drób naprzód

Zdaniem Janusza Rodziewicza w przypadku mięsa drobiowego za wzrost spożycia odpowiada rozszerzenie dostępnego w sklepach asortymentu, np. poprzez dzielenie tuszek na szereg handlowych elementów, oraz niska cena tego gatunku mięsa. Niemniej, jak zaznacza Jakub Olipra, niepewność związana z ptasią grypą sprzyjała obniżeniu produkcji drobiu w kraju, która w marcu spadła w ujęciu rocznym po raz pierwszy od sierpnia 2013 roku. Obecnie sytuacja się stabilizuje wraz odzyskaniem przez Polskę statusu kraju wolnego od ptasiej grypy i stopniowym powrotem na zamknięte rynki. Sprzyja to zwiększeniu produkcji, która rośnie w tempie zbliżonym do obserwowanego w ostatnich latach.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 8

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 4
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"