Debra-Meat i Goossens, producenci mięsa, łączą siły
Dwie belgijskie, rodzinne firmy specjalizujące się w produkcji wieprzowiny - Debra-Meat i Goossens - postanowiły połączyć siły i stworzyć wspólną grupę kapitałową. Do konsolidacji dojdzie na mocy porozumienia podpisanego 4 października br. Spółki zapowiadają, że ich ambicją jest rozszerzenie wpływów na europejskich i światowych rynkach.
W pierwszym etapie nastąpi koncentracja wszystkich ubojni i zakładów rozbioru mięsa w rozbudowanych i zmodernizowanych budynkach Debra Group w Tielt, gdzie siedzibę główną będzie miała również Debra Meat NV (główna spółka po konsolidacji). Etap ten ma się zakończyć najpóźniej do 30 czerwca 2017 r.
Następnie grupa będzie integrować i konsolidować działalność operacyjną. Po poniesieniu koniecznych nakładów na wyposażenie i infrastrukturę produkcyjną w Tielt, nowa grupa zakłada, że cały proces przełoży się pozytywnie na usługi dla klientów, produktywność oraz zatrudnienie.
Konsolidacja została zgłoszona do polskiego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, ponieważ podmioty w niej uczestniczące prowadzą znaczne działania sprzedażowe na terenie Polski.