REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BANER GŁÓWNY (GRUDZIEŃ 2019)
Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017

Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 3 z 14
REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BELKA W ARTYKUŁACH (09-24.12.2019)

16:13. Debatę moderują dziennikarze portalu wiadomoscihandlowe.pl i magazynu "Wiadomości Handlowe": Łukasz Rawa (z prawej) i Maciej Pobocha.

16:11. - Wśród producentów trwa walka o każdy grosz i wolumen. My nasza strukturę sprzedaży opieramy na kanale tradycyjnym, stąd ważne jest, by zaoferować produkt wyjątkowy, z wartością dodaną, inny niż w ten możliwy do kupienia w dyskoncie. Naszym wyzwaniem jest automatyzacja procesów, które nie charakteryzują się dużym wolumenem. Mała partia jak najmocniej zoptymalizowana z punktu widzenia opłacalności to prawdziwe wyzwanie - opowiada Krzysztof Woźnica.

16:09. Krzysztof Woźnica, ZM Silesia: - Inwestycje w automatyzację i robotyzację postępują od dobrych paru lat. Inwestujemy w nowe maszyny pakujące i banderolujące. Klient jest bardzo wymagający i musimy go zaskakiwać nowymi rozwiązaniami. Przykładowo, ostatnie wyzwanie to kiełbasa zapakowana z gałązką bukszpanu. W tym roku jeszcze nie udało się tego zautomatyzować, ale w przyszłości może to być już możliwe. 

16:06. Marek Jurkiewicz, prezes Res Drobu: - Inwestycje w branży drobiarskiej były przeogromne. Bardzo mocno korzystamy z rozwiązań krzyżowo-funkcyjnych z różnych branż. Ostatnio zainstalowaliśmy bardzo nowoczesne urządzenie do filetowania. Firma odpowiedzialna za filetowanie łososia zastosowała swoje know-how do filetowania kurczaków. Wykorzystanie technologii stosowanych w rybach w branży drobiarskiej pozwoliło nam osiągnąć za pomocą automatyzacji wyniki zbliżone do filetowania przez ludzi, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia.

16:02. Waldemar Skorupka, Hilton Foods: - Efektywność w zakładach mięsnych jest coraz wyższa. W ciągu ostatnich 10 lat prędkość przerobu wzrosła o 300 proc. Za rok z pewnością efektywność będzie jeszcze wyższa, bo wciąż dochodzą nowe rozwiązania technologiczne. W grupie Hilton, która posiada siedem zakładów w Europie, roboty używane są praktycznie na wszystkich stanowiskach, gdzie jest to możliwe. Rozwijana jest możliwość chwytania - roboty są w stanie delikatnie podnieść i przełożyć w inne, wyznaczone miejsce.

16:00. - Przez ostatnich 12 lat wiele wydarzyło się w branży drobiarskiej. Zaczynaliśmy od linii procesujących 4000 ptaków na godzinę. Obecnie mamy 13 500 ptaków na godzinę i to jest światowy szczyt prędkości przerabiania surowca. Jesteśmy bardzo blisko optimum. W USA szybkość procesowania to 9000 ptaków na godzinę - mówi  Marek Jurkiewicz, prezes Res Drobu.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony