Kartonowe opakowania do płynnej żywności mogą być w pełni ekologiczne [EKSPERT]
Kartonowe opakowania do płynnej żywności – soków, mleka, zup itd. – przyczyniają się do ograniczania marnowania jedzenia. Mają też wiele zalet z punktu widzenia ochrony środowiska. Prawidłowa segregacja i recykling mogą sprawić, że ich cykl życiowy wpisze się w założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Natomiast pozyskiwanie głównego surowca – celulozy – w ramach certyfikowanej gospodarki leśnej pomaga chronić najważniejsze ekosystemy lądowe – przekonuje Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Wpływ środowiskowy danego opakowania należy analizować z uwzględnieniem całego cyklu życia produktu – zaczynając od jego zaprojektowania, przez pozyskiwanie surowców, produkcję, dystrybucję, konsumpcję, zbieranie odpadów, aż do ich zagospodarowania. Segregacja odpadów jest więc jednym z ważnych elementów tej całości. Prowadzona prawidłowo, pozwala zachować odpowiednią jakość surowcową.
– Prześledźmy kartony do płynnej żywności przez kilka różnych etapów cyklu życia. Zwróćmy uwagę, że są lekkie, a dzięki temu konieczność zużycia energii np. do transportu jest minimalizowana. Składają się w ok. 75 proc. z papieru, który jest surowcem w pełni odnawialnym. Przy odpowiedzialnie prowadzonej polityce leśnej zasób tego surowca nigdy się nie wyczerpie, a więc surowce potrzebne do produkcji będą stale dostępne dla gospodarki – wyjaśnia Łukasz Sosnowski.
– Dodatkowo w większości przypadków produkty w nich zawarte (np. mleko UHT, soki i napoje) nie wymagają chłodzenia (czyli dostarczenia dodatkowej energii) podczas transportu i przechowywania przed ich otwarciem. Zawdzięczamy to specjalnej technologii aseptycznego przetwarzania i pakowania. Technologia ta sprawia również, że nie zachodzi potrzeba dodawania do produktów konserwantów. Dzięki swojej wielowarstwowej budowie kartony są odporne na działanie np. światła i tlenu, co skutecznie przeciwdziała psuciu się zawartego w nich produktu. Dodatkowo prostopadłościenny kształt kartonów do płynnej żywności pozwala na optymalne wykorzystanie przestrzeni transportowej i magazynowej. To wszystko pozytywnie oddziałuje na bilans zużycia energii, zanim jeszcze produkt zawarty w tym opakowaniu znajdzie się w naszym domu – wylicza ekspert.
Kluczowym elementem, „domykającym” obieg gospodarczy jest prawidłowe zbieranie i zagospodarowanie odpadów po kartonach do płynnej żywności.
– Jeżeli my wszyscy, jako konsumenci, będziemy selektywnie zbierać kartony po mleku i sokach i wyrzucać je do żółtego pojemnika, sprawi to, że zostaną one poddane recyklingowi, powrócą do obiegu gospodarczego i będą wykorzystane do produkcji np. tektury albo papierów higienicznych. W ten sposób cykl życia takich opakowań domknie się, zmniejszając ich oddziaływanie na środowisko.
Szef Fundacji ProKarton podkreśla ponadto, że kluczowe znaczenie z punktu widzenia ochrony środowiska ma pozyskiwanie surowca do produkcji kartonów w ramach certyfikowanej gospodarki leśnej.