09.09.2016 / 15:59
StoryEditor

Polski konsument AD 2020. Jakie trendy wpłyną na strategie sieci handlowych?

Sieci handlowe nie mają wyjścia - muszą dostosować swoje strategie do szybko zmieniających się zachowań konsumenckich (fot. materiały prasowe)
Nowy model rodziny, coraz szybszy tryb życia, zmiana nawyków żywieniowych oraz wysoka wrażliwość cenowa - to zdaniem ekspertów firmy Roland Berger najważniejsze trendy konsumenckie, które wpłyną na strategie sieci handlu spożywczego do końca tej dekady.

Jak podkreślają analitycy, nowy  model  rodziny  wynika  przede  wszystkim  z rosnącej  liczby  kobiet  aktywnych  zawodowo  oraz liczby gospodarstw jednoosobowych odwracających...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

04.09.2025 / 11:20
StoryEditor
Ferrero odpowiada na globalny trend plant based. Wprowadza flagowy produkt w wersji roślinnej
Nutella Plant Based. Ferrero wprowadza roślinną wersję kultowego kremu (fot. TY Lim/Shutterstock)

Dieta roślinna przestaje być niszową ciekawostką, a staje się realnym kierunkiem zmian w branży spożywczej. Najnowsza decyzja Ferrero pokazuje, że nawet najbardziej rozpoznawalne marki nie mogą pozostać obojętne wobec rosnącego znaczenia trendu plant based. Kultowy krem Nutella pojawi się w zupełnie nowej odsłonie.

W ostatnich latach coraz więcej konsumentów decyduje się ograniczać lub eliminować produkty pochodzenia zwierzęcego. Powody są różne – od zdrowotnych, przez etyczne, po kwestie ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

17.09.2025 / 08:36
StoryEditor
Dyskonty napędzają wzrost sprzedaży serów twarogowych i serków wiejskich w Polsce
Sprzedaż serów twarogowych i serków wiejskich rośnie (fot. Shutterstock)

W okresie od stycznia do maja 2025 r. sprzedano w Polsce o 5 proc. więcej opakowań produktów z kategorii twarogu niż rok wcześniej. Za wzrost ten odpowiadają przede wszystkim dyskonty - tutaj sprzedano o niemal 8 proc. więcej opakowań niż w okresie styczeń-maj 2024 r.

- Podobne wzrosty widzimy także w dłuższej perspektywie, gdy porównamy dane z ostatnich 12 miesięcy do analogicznego okresu rok wcześniej. Sery twarogowe znajdziemy w 8 na 10 ma...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18. wrzesień 2025 03:58