Włosi odróżnią świeże pieczywo od wypiekanego z mrożonego ciasta
We Włoszech weszły w życie przepisy nakazujące oznaczanie pieczywa sprzedawanego w sklepach w taki sposób, by było wiadomo, czy jest ono świeżo wypieczone czy odpiekane z mrożonego ciasta – informuje Business Insider za PAP.
Włoskie władze spełniły postulaty organizacji konsumenckich i zrzeszeń producentów żywności, które domagały się wyraźnego rozróżnienia pieczywa wypiekanego ze świeżego ciasta od tego, które jest odmrażane lub odpiekane z zamrożonego ciasta. Oznaczenia mają ponadto wyróżniać pieczywo z dodatkami chemicznymi i konserwantami – na etykiecie musi się znaleźć informacja „konserwowane” lub „o przedłużonej trwałości” – donosi Business Insider.
Według nowych przepisów świeże pieczywo jest pieczone w procesie ciągłym, w którym od wyrabiania ciasta do sprzedaży mija nie więcej niż 72 godziny.
W Polsce produkcją pieczywa aktywnie zajmuje się 8 tys. podmiotów, przy czym zaledwie 400 zatrudnia więcej niż 9 pracowników. Tylko 40 z nich notuje przychód wyższy niż 40 mln złotych. Wszystkie firmy muszą radzić sobie ze spadającą konsumpcją pieczywa. Część firm odkryła nowy rynek – takich wyrobów piekarskich, jak wafle ryżowe czy pieczywo cukiernicze. Inne poszły w kierunku dostaw mrożonego pieczywa do wypieku na miejscu. Mali mają jednak problemy, bo ciężko im dopasować się do tych potrzeb.
Czytaj więcej na stronie businessinsider.com.pl
1