REKLAMAVOG - baner główny 2018
W zmodernizowanej hali  w Łodzi pracuje 250 osób

W zmodernizowanej hali w Łodzi pracuje 250 osób

Łódzka hala przy ul. Rokicińskiej to piąty zmodernizowany i zreorganizowany obiekt Selgrosu w Polsce. Wyróżnia ją szeroka oferta artykułów świeżych oraz – ceniona przez klientów – usługa indywidualnego rozbioru mięsa.
REKLAMAMAURENT (EVEROAD) - belka w artykułach - I etap - (10-25.12.2018)

Selgros, jedna z największych sieci hurtowni Cash & Carry, jest częścią holdingu TransGourmet. Firma funkcjonuje w Polsce od 1995 roku, a pierwszą halę otworzyła w 1997 roku w Poznaniu. Obecnie ma ich 15. Do tej pory Selgros zainwestował nad Wisłą około 1,2 mld zł, jego obroty za 2012 rok wyniosły blisko 3,4 mld zł. Łącznie hurtownik zatrudnia około 4500 osób.

Łódzka hala Selgros­‑Rokicińska jest jedną z najstarszych polskich placówek niemieckiej sieci (otwarta w czerwcu 1999 roku). Obecnie na powierzchni około 7500 mkw. oferuje ponad 40 000 SKU, obsługuje blisko 45 000 aktywnych klientów i rejestruje około 2500 transakcji dziennie. Przeprowadzona kosztem 20 mln zł modernizacja trwała tylko nieco ponad dwa miesiące i realizowana była w systemie umożliwiającym prowadzenie normalnej działalności handlowej.

W centralnej części hali usytuowano „ryneczek świeżych artykułów” z owocami i warzywami. Wydzielono osobne strefy nabiału oraz mięsa i wędlin. Ceniona przez klientów usługa indywidualnego rozbioru mięsa, którą Selgros oferuje jako jedyna hurtownia C&C w Polsce, została uzupełniona ofertą wędlin z własnej wędzarni. Pojawiło się nowe stoisko ze świeżym pieczywem. Przebojem może okazać się stoisko rybne z szerokim wyborem świeżych ryb morskich i oceanicznych oraz atrakcyjnych gatunków ryb słodkowodnych. Ofertę tego działu uzupełnia obszerny asortyment owoców morza, z krewetkami, kalmarami, małżami i ostrygami. – Klienci bardzo pozytywnie reagują na zmiany, w szczególności cieszą się ze stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza. W tej chwili mamy je w 8 hurtowniach – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor działu marketingu sieci Selgros.

Dyrektor łódzkiej hali Rokicińska Marek Chruścielewski przekonuje, że kluczem do sukcesu hurtowni typu C&C jest szeroka oferta oraz zminimalizowanie braków na półkach. W przypadku hali czynnej przez 7 dni w tygodniu (a od poniedziałku do soboty przez 16 godzin dziennie) wymaga to zatrudnienia znacznej liczby pracowników. – W sumie pracuje u nas około 250 osób. Większość zajmuje się logistyką. 80 proc. obrotów przypada na żywność, reszta to towary przemysłowe. Żywność rotuje znacznie szybciej niż „przemysłówka” – potwierdza nasz rozmówca.





Selgros na świecie:

- 50 lat w handlu
- 80 hal C&C w Niemczech, Polsce, Rosji i Rumunii
- 700 000 mkw. powierzchni handlowej
- 1,7 mln stałych klientów
-ponad 14 000 pracowników




Konrad Kaszuba

Wiadomości Handlowe, Nr 10 (129) Październik 2013

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 1
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony