07.05.2013/16:11

Ale czy porter?

Rynek piwa się zmienia. Dominuje oferta skierowana do niewybrednego konsumenta, który kieruje się głównie ceną, jednak szybko przybywa amatorów piw jakościowych, nazywanych także specjalnymi.

Chodzi o te gatunki, które z założenia mają różnić się od tzw. produkcji masowej. Niefiltrowane, naturalnie mętne, miodowe – to oferta polskich browarów. Rośnie także zainteresowanie produkcją z importu. Polscy konsumenci coraz częściej pytają w sklepie nie o piwo, tylko o „ale” czy „stout”. Prawie jak w angielskim pubie... Czy sprzedawca w twoim sklepie wie, co to jest „ale”? Jeśli nie, powinien przeczytać poniższy tekst, w którym znajdzie podstawowe informacje na temat rodzajów piw dostępnych na polskim rynku.
Najważniejszym etapem produkcji jest fermentacja – wtedy kształtuje się ostateczny typ piwa. Dlatego w naszym „vademecum” przyjęliśmy podział na piwa fermentacji górnej, dolnej i spontanicznej.







Wiadomości Handlowe, Nr 5 (125) Maj 2013

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.