26.04.2022 / 07:00
StoryEditor

Arla Foods chce przewodzić zielonej transformacji w mleczarstwie

Farmerzy zrzeszeni w Arla Foods należą do najbardziej efektywnych klimatycznie hodowców bydła mlecznego na świecie (materiały prasowe)
Redukcja emisji dwutlenku węgla w wybranych obszarach działalności o 63 proc. do 2030 r. − to nowy cel Arla Foods w zakresie zrównoważonego rozwoju. Żeby go zrealizować, w organizacji stworzona została specjalna komórka. Firma jest też gotowa zwiększyć nakłady inwestycyjne oraz dywidendę wypłacaną spółdzielcom. 

W Arla Foods panuje przekonanie, że dziś jest moment decydujący o przyszłości mleczarstwa oraz czas na to, by podjąć działania, które sprawią, że ta branża będzie w sposób naturalny nieść zdrowie i inspirację światu. Popyt na nabiał nieustannie rośnie, a przy tym zmieniają się zwyczaje związane z jego nabywaniem oraz konsumpcją. To jak, gdzie i kiedy ludzie kupują oraz spożywają przetwory mleczne nieustannie ewoluuje. Styl życia i przekonania są kształtowane przez trend zdrowego odżywiania, technologię, urbanizację oraz troskę o losy następnych pokoleń. 

Jednocześnie postępujące zmiany klimatyczne i zachwianie różnorodności biologicznej wymagają przemyślenia na nowo globalnego systemu dostarczania żywności. Mleczarstwo z jednej strony przynosi na to rozwiązania, z drugiej jest jedną z gałęzi odpowiedzialnych za nasilające się problemy środowiskowe. Jedynie stając się bardziej zrównoważoną w rozwoju, branża może utrzymać ważną rolę w zaspokajaniu rosnącego zapotrzebowania na żywność obserwowanego na całym świecie.

Poprzeczka w górę

Właśnie dlatego nowa strategia firmy Arla Foods − Future26 − zakłada bardziej ambitny cel w zakresie obniżenia emisji CO2e* w działaniach operacyjnych. Przewiduje ona zredukowanie emisji dwutlenku węgla nie o 30 proc., jak to było planowane dotychczas, ale o 63 proc. w wybranych obszarach działalności do 2030 r., w porównaniu z poziomem bazowym z 2015 r.

Nowy cel w zakresie redukcji śladu węglowego, jaki wyznaczyła sobie firma Arla Foods został zatwierdzony przez Science Based Targets jako ten, który ma przyczynić się do zatrzymania globalnego ocieplenia klimatu na poziomie nie przekraczającym 1,5°C, co jest długoterminowym założeniem przyjętym przez ONZ i zapisanym w Porozumieniu Paryskim.

Arla Foods jest obecnie jednym z zaledwie 61 przetwórców żywności i napojów na świecie, którym organizacja Science Based Targets zatwierdziła cel redukcji globalnego ocieplenia do 1,5°C. Co więcej, Arla Foods jest również jedną z pierwszych spółdzielni mleczarskich, która otrzymała zielone światło na wdrożenie powyższych działań.

− Jesteśmy bardzo zadowoleni, że inicjatywa Science Based Targets uznała nasz cel za spójny z tym, co najnowsze badania naukowe mówią na temat sytuacji klimatycznej na świecie oraz potrzebny do osiągnięcia założeń zawartych w Porozumieniu Paryskim − mówi Peder Tuborgh, dyrektor generalny Arla Foods.

− Nabiał jest powszechnie spożywany na całym świecie, a popyt na niego nadal rośnie, nie tylko ze względu na bogactwo zawartego w nim białka i wapnia, ale też wszechstronność i przystępność cenową. Wraz z naszymi spółdzielcami mamy ogromny apetyt na przywództwo w procesie dekarbonizacji branży, tak aby ludzie mogli nadal ufać produktom mlecznym i cieszyć się nimi − dodaje.

Bez farmerów ani rusz

Przez ostatnie dekady farmerzy Arla Foods niezmiennie pracowali na rzecz zrównoważonego rozwoju mleczarstwa. Dziś są wśród jednych z najbardziej efektywnych klimatycznie hodowców bydła mlecznego na świecie, prowadząc produkcję przy średniej emisji CO2e* na poziomie 1,15 kg na 1 kg wyprodukowanego mleka tj. połowy średniej światowej. 
Sukces osiągany wspólnie ze spółdzielcami oraz przewodzenie zrównoważonemu rozwojowi w branży mleczarskiej, to dwa główne elementy strategii Future26. 

Aby umożliwić firmie jej efektywną realizację, sześć miesięcy temu utworzono w Arla Foods nową komórkę: Rolnictwo, Zrównoważony Rozwój i Komunikacja (w skrócie ASC). Jej powstanie ogłoszono 4 kwietnia 2022 r. ASC ma przewodzić programowi zrównoważonego rozwoju zarówno dla strefy biznesowej Arla, jak też jej spółdzielców oraz scalać cały program w strukturach organizacji.

W kolejnych latach, aż do 2026 r., Arla jest gotowa zwiększyć swoje inwestycje o ponad 40 proc. do kwoty przekraczającej 4 mld euro, koncentrując się na zrównoważonym rozwoju, cyfryzacji, nowych technologiach produkcji i rozwoju produktów. Jednocześnie − w celu wsparcia spółdzielców w ich drodze do zrównoważonego rozwoju − firma chce podnieść dywidendę do 1 mld euro.

Czas wyjść przed szereg

− Jesteśmy w decydującym momencie dla branży mleczarskiej oraz właścicieli hodowli. Równoległe wyzwania związane ze zmianami klimatycznymi i globalnym niedożywieniem są najtrudniejszymi, przed którymi stoimy w branży spożywczej. Wymaga to podjęcia stanowczych działań, a mleczarstwo jest częścią składową tego zagadnienia − tłumaczy Peder Tuborgh.

W jego opinii, teraz jest najlepszy czas na to, aby wyjść przed szereg i zadbać o przyszłość mleczarstwa. − W ciągu najbliższych pięciu lat musimy współpracować z naszymi hodowcami, klientami i partnerami, po to aby przyspieszyć transformację w prężny i zrównoważony łańcuch wartości produktów mleczarskich na miarę jutra − podkreśla dyrektor generalny Arla Foods.

* CO2e (ekwiwalent dwutlenku węgla) – uniwersalna jednostka służąca do pomiaru emisji gazów cieplarnianych, odzwierciedlająca ich różny współczynnik ocieplenia globalnego. CO2e określa stężenie dwutlenku węgla, którego emisja do atmosfery miałaby identyczny skutek jak dane stężenie porównywalnego gazu cieplarnianego.

26. kwiecień 2024 11:30