23.11.2018/13:10

Bank BGŻ BNP Paribas zbadał koszty w sektorze rolno-spożywczym

W obliczu gwałtownych i szybko zachodzących zmian, takich jak: globalizacja, rewolucja cyfrowa, konkurowanie systemami, transformacja modeli biznesowych i ekonomia współdzielenia, słowo „koszty” nabiera nowego znaczenia. Przedsiębiorcy są świadomi, że w szybko zmieniającym się otoczeniu, niska cena nie stanowi już przewagi konkurencyjnej, a zbyt wysokie koszty eliminują z gry nawet największe firmy. Jak więc dopasować politykę kosztów do sytuacji przedsiębiorstwa? – m.in. o tym w najnowszym raporcie Banku BGŻ BNP Paribas „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym”.

- Uważnie obserwujemy sytuację w sektorze food&agro, by móc elastycznie i innowacyjnie reagować na pojawiające się potrzeby klientów i zmiany sytuacji. Obecnie  jednym z największych wyzwań są rosnące potrzeby żywnościowe dla większości rozwijających się krajów. Dlatego prezentujemy w tym roku publikację, w której analizujemy szeroko rozumiane koszty w ekosystemie produkcji żywności w Polsce. Tegoroczna publikacja stanowi dobry punkt wyjścia do szerokiej debaty na temat przyszłości polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego – mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

Tegoroczna edycja raportu „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym” jest efektem współpracy ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas z firmą doradczą Capful Polska, która przeprowadziła szczegółowe badania ankietowe wśród producentów żywności oraz liderów związków branżowych. 

Rachunek ekonomiczny stanowi nieodłączny element prowadzenia działalności gospodarczej. W drugiej dekadzie XXI w., w obliczu gwałtownych i szybko zachodzących zmian, zarządzanie kosztami, według dotychczasowych zasad, przestaje się sprawdzać, a przedsiębiorcy stają przed ogromnym wyzwaniem weryfikacji swojego podejścia. 

Pierwszy z rozdziałów raportu to zbiór najczęściej spotykanych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym, które stanowią punkt wyjścia do prowadzenia wszelkich badań. W każdym z nich przeprowadzono analizę kosztów. W trakcie tych prac, równolegle, eksperci poszukiwali czynników, które mają największy wpływ na działalność w poszczególnych branżach oraz tych, które mogą na nie najsilniej wpływać w perspektywie pięciu lat.

W powszechnej opinii koszty odgrywają coraz większą rolę i silnie oddziałują na konkurencyjność funkcjonowania sektora rolno-spożywczego. Zespół badawczy podjął się weryfikacji tej tezy. Odbiorca czytając kolejne rozdziały (2-5) dowie się, jakie najważniejsze koszty w sektorze rolno-spożywczym zostały wyodrębnione w wyniku przeprowadzonego badania z punktu widzenia kosztów: pracy, energii, surowców i wdrożenia technologii.

Zgromadzony materiał badawczy umożliwił wyodrębnienie w kolejnej części raportu, spośród czynników zmian, najsilniejszych trendów i niepewności. Zbudowano w oparciu o nie scenariusze przyszłości. Wykorzystano przy tym metodę dedukcyjną, której rezultatem są cztery niezależne, równie prawdopodobne warianty przyszłości sektora rolno-spożywczego w perspektywie do 2023 r. Raport „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym” jest to jedno z niewielu opracowań, w którym zastosowano tę metodę dla konkretnego sektora w Polsce.

Raport „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym” jest wydawnictwem towarzyszącym Agrokonferencji 2018 organizowanej dla klientów Banku BGŻ BNP Paribas oraz przedstawicieli branży rolno-spożywczej.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.