Brytyjskie Tesco dąży do minimalizacji zjawiska marnotrawienia żywności
Rozdysponowaniem przekazywanych przez Tesco produktów zajmą się dwie prospołeczne komórki: Stowarzyszenie na rzecz Żywności (ang. Community Food Connection) oraz Organizacja na rzecz Dzielenia się Żywnością (ang. Fareshare FoodCloud).
Prezes Tesco, Dave Lewis, chce, aby do końca 2017 roku akcja obejmowała wszystkie sklepy sieci na Wyspach Brytyjskich. - Wierzymy, iż żadna ilość zaopatrzenia zdatnego do spożycia nie powinna być marnotrawiona. Taką opinię podzielają również nasi klienci - powiedział szef firmy.
Nowa inicjatywa Tesco podąża za wcześniejszą akcją tego typu, Plony na Stół (ang. Farm to Fork), która miała zahamować trwonienie pożywienia już na etapie jego dystrybucji.
Temat marnotrawienia artykułów spożywczych jest obecnie na czasie. Francja przyjęła niedawno ustawę zakazującą wyrzucania przez supermarkety niesprzedanej żywności. Petycja w analogicznej sprawie, podpisana przez ponad 150 tys. tysięcy obywateli, czeka na rozpatrzenie w brytyjskim parlamencie. Ilość produktów nadających się do spożycia, a wyrzucanych przez brytyjskie sklepy na śmietnik, szacuje się rocznie na 200 tys. ton. (ŁM)
12