30.05.2018/11:51

Bułki, bagietki i chleb - podkreślają smak dań z rusztu

Pieczywo, obok mięs, sosów zimnych, napojów i alkoholu, znajduje się na liście najczęściej kupowanych produktów na imprezy grillowe. Według ekspertów sprzedaż bułek, bagietek i różnego rodzaju pieczywa rośnie latem nawet o 20%.

Spotkania przy grillu i pikniki stają się okazją do próbowania nowych smaków, a często i popisów kulinarnych. Stąd szaszłyki, wymyślne kanapki z grillowanymi wędlinami, warzywami itp., tortille zapiekane z serem, hot dogi z grillowanymi parówkami. Jedynym ograniczeniem jest wygoda – latem konsumenci bazują na produktach, które sprawdzają się w plenerze: sosach zimnych w plastikowych opakowaniach, poporcjowanych i przyprawionych mięsach i kiełbasach na tackach, napojach w butelkach PET, paczkowanym pieczywie czy bułkach.

W sezonie grillowym stawiamy nacisk na produkty wygodne, które pozwalają oszczędzić czas i zdecydowanie ułatwiają przygotowanie dań z grilla. Konsumenci mają też pewność, że w przypadku kolejnej niedzieli z zakazem handlu mogą kupić pieczywo na zapas – komentuje Wiktor Kowalski, szef działu marketingu firmy Dan Cake Polonia.

Według ekspertów sprzedaż produktów piekarskich rośnie w sezonie grillowym o około 20%.

Pokrojone, higienicznie zapakowane

W okresie grillowym większym zainteresowaniem cieszy się pieczywo tostowe. I tu chodzi o wygodę – jest ono pokrojone, higienicznie zapakowane, na etykiecie jest podana data przydatności. Poza tym tosty doskonale uzupełniają smak grillowanych potraw. Bułki i bagietki do odpieku sprawdzą się zarówno w warunkach domowych, jak i podczas spotkań przy ruszcie. – Po wyjęciu z opakowania pieczywo wystarczy na kilka minut włożyć do piekarnika albo położyć na ruszcie, a stanie się chrupiące i złociste. Bagietki można pokroić w mniejsze kromki, a bułeczki wykorzystać jako bazę do chrupiących kanapek. Dla wielbicieli bardziej klasycznych rozwiązań mamy chleb tostowy w wersji pszennej oraz pełnoziarnistej. Tostowane kromki chleba są wygodną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa, a przygotowane na ciepło smakują wyśmienicie – opowiada Wiktor Kowalski.

Długi termin przydatności, a skład czysty

Nowością w ofercie firmy Dan Cake Polonia są w tym sezonie minibułeczki pszenne do hot dogów. W opakowaniu znajduje się sześć sztuk. Bułeczki są na tyle duże, że mieszczą się w nich dostępne na rynku parówki dla dzieci.

Można też użyć standardowej parówki i przekroić ją na pół, dodać warzywa i sosy, tworząc przekąskę w amerykańskim stylu. Takie danie jest smaczne i na zimno, i na ciepło. Nasze bułki, bagietki i chleby są wypiekane bez dodatku substancji konserwujących. Ich długi termin przydatności to zasługa najwyższych standardów higieny w procesie produkcji i pakowania. Ma to znaczenie, bo poza wygodą dla wielu konsumentów ważny jest skład produktu – wyjaśnia Kowalski.
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.