11.10.2018/13:04

Carrefour za pomocą aplikacji promuje zdrowe żywienie

„Zdrowa Apka” – tak nazywa się aplikacja, która ma promować zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci. Sieć Carrefour stworzyła ją w ramach swojego programu „ABC Zdrowego Żywienia”. Ponadto, eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego stworzyli podręcznik metodyczny dla nauczycieli w oparciu o tematykę przeprowadzonych warsztatów.

„Zdrowa Apka” to gra edukacyjna dla dzieci, która ma na celu w atrakcyjny sposób przekazać wiedzę na temat właściwości odżywczych produktów. Bohater gry ma za zadanie przebiec jak najdłuższy dystans oraz zbierać produkty, oznaczone jako zdrowe (np. wybrane warzywa i owoce), które dodają mu energii i unikać produktów niezdrowych, jak np. hot-dog, które zmniejszają ilość posiadanej energii bohatera, przez co gra może się skończyć szybciej. Aplikacja zawiera również encyklopedię żywności z grafikami i opisami wszystkich zdrowych oraz niezdrowych produktów występujących w grze. Gra jest bezpłatna i dostępna w formie aplikacji mobilnej w sklepach Google Play i App Store.

Fundacja Carrefour sfinansowała także opracowanie pakietu edukacyjnego złożonego z podręcznika metodycznego dla nauczycieli oraz zeszytu ćwiczeń dla uczniów. Materiały zawierają propozycję zajęć edukacyjnych na temat zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów spożywczych oraz ich znaczenia dla zdrowia, w tym prawidłowego wzrostu i rozwoju. Proponowane scenariusze zajęć lekcyjnych do wykorzystania przez nauczycieli oraz edukatorów, zostały przygotowane przez wykładowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, na co dzień zajmujących się problematyką żywienia oraz produkcji i oceny żywności. Wszystkie materiały są bezpłatne, można je zobaczyć na stronie www.abczywienia.pl w zakładce „Materiały”.

Carrefour Polska od ponad 3 lat realizuje ogólnopolski program badawczo-edukacyjny „ABC Zdrowego Żywienia”, upowszechniający zasady prawidłowego odżywiania wśród dzieci i ich rodzin. Za koordynację programu odpowiedzialny jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz ponad 70 ekspertów z zakresu żywności i żywienia człowieka, z 7 polskich uczelni. Dotychczas zorganizowano ponad 600 zajęć i warsztatów kulinarnych, a także przygotowano profesjonalne materiały edukacyjne dla szkół i uczniów, które po zajęciach dzieci mogą zabrać do domu i dzięki temu dzielić się wiedzą ze swoimi rodzinami. Zrealizowano także ogólnopolskie badanie „Dlaczego edukacja żywieniowa dzieci w Polsce jest potrzebna?”.

Program finansuje Fundacja Carrefour, która przeznaczyła na ten cel łączny grant w wysokości 579 505 euro. Celem programu, realizowanego od 2015 r., jest podniesienie świadomości żywieniowej wśród Polaków. Do tej pory odbyły się jego trzy edycje, w których łącznie udział wzięło 3595 uczestników z 37 miejscowości. Honorowy patronat nad projektem objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Zdrowia.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.