Carrefour zachęca klientów do przynoszenia własnych pojemników i kartonów
Belgijski Carrefour testuje nową inicjatywę, mającą na celu zmniejszenie liczby opakowań zużywanych w handlu. Klienci zachęcani są do przynoszenia własnych pojemników i kartonów do zapakowania takich produktów jak towary sypkie na wagę, ryby czy mięso – informuje European Supermarket Magazine.
Jak wyjaśniają przedstawiciele sieci w oświadczeniu przytoczonym przez ESM, zasada akcji jest prosta – konsumenci przynoszą własne pojemniki na żywność, wykorzystywane w kuchni, i pakują w nie towary kupowane na wagę na tradycyjnych stoiskach ladowych. Obsługa taruje wagę pojemnika, a następnie waży produkt netto i przykleja etykietę cenową na pojemnik.
Naturalnie pojemniki muszą być czyste i suche. Obsługa może odmówić wykorzystania pojemnika, jeśli uzna, że nie jest czysty. Do poszczególnych odmian żywności – mięsa, wędlin, nabiału czy sypkich – należy też stosować osobne pojemniki.
W niektórych sklepach sieci testowane są ponadto płócienne torby wielokrotnego użycia do pakowania owoców i warzyw. Wszystko to ma zmniejszyć ilość plastikowych śmieci produkowanych w łańcuchu dystrybucji żywności.
Źródło: esmmagazine.com
28