Ceny warzyw nie spadają pomimo szczytu sezonu
Wyższe ceny warzyw przyczyniają się do wzrostu inflacji. Za żywność w sklepach Polacy muszą zapłacić o 6,8 proc. więcej niż przed rokiem. Pomimo szczytu sezonu, w ostatnim miesiącu ceny pozostały niemal bez zmian.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2019 r. wzrosły o 2,9 proc. rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem nie zmieniły się - podał Główny Urząd Statystyczny. Do wzrostu inflacji przyczyniły się w największym stopniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych, których ceny były wyższe o 6,8 proc. niż przed rokiem i o 0,3 proc. wyższe niż miesiąc temu.
Wcześniej GUS podał szacunki produkcji rolnej, z których wynika, że zbiory zbóż mogą wzrosnąć o 8 proc. rok do roku, ale warzyw spadną o 9 proc. Do niższej produkcji warzyw w tym roku przyczyniły się wysokie temperatury powietrza w czerwcu, lokalnie występujące w czerwcu ekstremalne zjawiska klimatyczne i niedobór opadów deszczu w kwietniu hamujący wzrost i rozwój roślin. Jak szacuje GUS, zbiory spadną o niemal jedną dziesiątą.
Korzystnie na produkcję zbóż wpłynęły natomiast niewielkie straty zimowe zbóż ozimych i nieco lepszy od ubiegłorocznego stan zasiewów zbóż ozimych wiosną 2019 r.
3