Cypryjskie ziemniaki w Polsce
Wiosną zaczyna się sezon na ziemniaki importowane z Cypru. Ziemniaki są najważniejszym płodem rolnym tego kraju i stanowią istotne źródło zagranicznego dochodu z rolnictwa, przed cytrusami, świeżymi warzywami i rybami. Uprawiane i konfekcjonowane z niewielkim udziałem pracy maszynowej, ziemniaki dostarczane są do odbiorcy praktycznie bezpośrednio z terenów uprawnych. Uprawy ziemniaków są głównie zlokalizowane w południowo-wschodniej części wyspy, przede wszystkim w rejonie Famagusty, na terenach znanych ze specyficznej czerwonej, bogatej w minerały gleby zapewniającej plonom wyjątkowy smak i jakość. Dzięki jej właściwościom cypryjskie ziemniaki mają charakterystyczną czerwoną skórkę. Żyzna, czerwona ziemia, bogata w składniki odżywcze, wyjątkowo korzystne warunki klimatyczne, wiedza fachowa, doświadczenie i zaangażowanie ok. 2000 plantatorów oraz systematyczne kontrole jakości są głównymi czynnikami zapewniającymi dobrze znaną wysoką jakość cypryjskich ziemniaków. Wyróżnia się trzy sezony zbiorów: wiosenny – najważniejszy dla eksportu, ok. 80 000-100 000 ton, zimowy – 35 000 ton oraz letni – niewielkie zbiory przeznaczone głównie do zaopatrzenia rynku lokalnego. Są one dostępne w opakowaniach różnego rozmiaru: małe, średnie, duże, w zależności od zapotrzebowania rynku. Cypryjskie ziemniaki są uniwersalne i nadają się zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do celów przemysłowych. Podstawowe gatunki: Spunta, Nicola, Cara, Marfona, Diamant, Filea, Marabel, Anabelle, Charlotte. Więcej wiadomości: http://www.cyprustrade.pl/oferta-exportowa/produkty-rolno-spozywcze/ziemniaki/
8