Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
21-23 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, już po raz trzeci, odbędzie się najważniejsze wydarzenie w Polsce poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.
DNI ALERGII wraz z towarzyszącym mu projektem ECORGANICA już na stałe wpisały się do kalendarza imprez przyciągających kilkutysięczną grupę zainteresowanych osób szukających rozwiązania swojego problemu, lub stawiających zwyczajnie na zdrowie i spełniony styl życia. Jest to bowiem kompleksowe wydarzenie skierowane nie tylko do alergików, ale do wszystkich osób, które świadomie podchodzą do swojego życia i zdrowia, pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami, lub czują potrzebę, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.
Tak jak w latach ubiegłych, Dni Alergii to trzy główne przenikające się i współgrające ze sobą sektory: GLUTEN & FREE FROM: żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów SKIN CARE: dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna HOME, HEALTH CARE&MED: sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów: produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.
Oprócz bogatej oferty wystawców i możliwości zrobienia zakupów u najbardziej uznanych producentów i dystrybutorów, organizatorzy jak zwykle przygotowali wiele atrakcji dla zwiedzających i bogaty program merytoryczny, m.in:
- konsultacje z lekarzami specjalistami z warszawskich i ogólnopolskich placówek medycznych (interniści, dermatolodzy, alergolodzy, gastroenterolodzy, dietetycy)
- wykłady specjalistów poświęcone m.in. diecie bezglutenowej, Atopowemu Zapaleniu Skóry, podstawowym alergenom na naszym stole, nietolerancji pokarmowej i jej wpływowi na ogólny stan zdrowia, lecz także zakwaszeniu, skutecznej walce ze stresem, czy diecie BLW.
- dyskusję i możliwość zadawania pytań specjalistom podczas panelu otwartego
- warsztaty i pokazy kulinarne przygotowane przez m.in.: panią Katarzynę Jankowską, uznaną blogerkę, a prywatnie mamę alergika (blog Mama Alergika Gotuje i seria książek), Martę Szloser i Wandę Gąsiorowską, autorki „Polskiej Kuchni bez pszenicy”, Atelier Smaku - czyli Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, autorki metody „AlaAntkowe BLW” - Joannę Anger i Annę Piszczek, czy twórczynię Akademii Pięć Smaków – Annę Krasucką.