24.04.2019/08:48

Duże spadki cen cukru po uwolnieniu rynku

Uwolnienie rynku cukru w listopadzie 2017 roku przyczyniło się do znacznego spadku cen na rynku - pisze Dziennik Gazeta Prawna.

Znaczny wzrost produkcji cukru po listopadzie 2017 roku uderzył w wyniki największych podmiotów. Przykładowo, Krajowa Spółka Cukrowa w 2018 roku zanotowała przychody niższe o ponad 700 mln złotych (spadek do 2,1 mld złotych), a zyski zanurkowały z 375 do 34 mln złotych.

Jak wskazują eksperci, na początku tego roku obserwowany był już delikatny wzrost cen cukru w Unii Europejskiej, ale ten rok producenci i tak uznają za stracony. Firmy zamykają nierentowne fabryki, dlatego w 2020 roku nastąpi prawdopodobny wzrost cen surowca.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.