09.09.2016/09:55

Festiwal Whisky Live Warsaw 2016

Whisky Live Warsaw to miejsce spotkań hurtowników, detalistów, barmanów oraz całej branży HORECA. Trzecia już edycja tego festiwalu odbędzie się w dniach 14-15 października br. w Hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport. W tym roku pojawi się rekordowa liczba wystawców.

Podczas festiwalu zaprezentuje się 55 wystawców  z 15 krajów. Swój udział w Whisky Live Warsaw 2016 zapowiedzieli światowi producenci alkoholi z segmentu premium, jak również unikalne destylarnie z wszystkich kontynentów (w tym craft distilleries ze Stanów Zjednoczonych), zapewniając uczestnikom prawdziwą podróż smakową po różnych zakątkach świata. - Atmosfera na festiwalu sprzyjać będzie wymianie opinii na temat różnorodności whisky oraz trendów zarówno na krajowym, jak i światowych rynkach – przekonuje Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw. W ostatnich latach bardzo modny stał się tzw. food pairing, czyli łączenie whisky z innym produktami, dlatego swój udział w imprezie w roli wystawców zapowiedzieli producenci m.in. czekolad, cygar, suszonego mięsa, a nawet lodów.

Jedną ze stałych atrakcji festiwalu są zamknięte sesje, tzw. Master Class, na których w małych grupach (nie więcej niż 25 osób) odbywa się degustacja unikatowych, limitowanych, niszowych edycji whisky prowadzona przez przedstawicieli destylarni. W tym roku przewidzianych jest kilka bloków tematycznych, m.in. sesja Master Class Glenfarclas – „podróż przez dekady”, na której zaprezentowane zostaną whisky z lat ’60 ’70 ’80 ’90, a spotkanie poprowadzi osobiście George Grant, właściciel destylarni, będący przedstawicielem szóstego już pokolenia rodziny.

Organizatorzy festiwalu pomyśleli nie tylko o fanach dobrych trunków, ale również wykwintnego jedzenia. Specjalnie z myślą o nich odbędzie się ekskluzywna sesja food pairing przy współudziale Jarosława Walczyka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Przypomnijmy, że gość specjalny Whisky Live Warsaw 2016 jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie oraz zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015”.

Prawdziwych miłośników whisky z pewnością ucieszy fakt, że swoją obecność na festiwalu zapowiedział Ian Chang, Master Blender wschodzącej azjatyckiej gwiazdy whisky, czyli tajwańskiego Kavalana. W Warszawie pojawią się również: Jan Beckers – ambasador marki Douglas Laing, uznanego na świecie niezależnego bottlera założonego w 1948 roku oraz George S. Grant – w szóstym pokoleniu począwszy od roku 1865, właściciel legendarnej szkockiej destylarni Glenfarclas ze szkockiego Speyside. Listę gości specjalnych zamykają Steven Sweeney – przewodniczący polskiego oddziału Scotch Malt Whisky Society oraz Ingvar Ronde, wydawca klasycznej Malt Whisky Yearbook.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.