Firmy mięsne nie boją się inwestycji. Czy są skłonne zaciągać kredyty na rozwiązania prośrodowiskowe?
– Branża mięsna odpowiada za jedną piątą inwestycji całej branży spożywczej – mówi Michał Siwek, dyrektor departamentu International Food & Agri Hub w BNP Paribas. Jak dodaje, nakłady samego przetwórstwa mięsnego wyniosły w 2021 r. blisko 2 miliony zł. Na ile istotne w strategiach firm mięsnych są w tej chwili inwestycje w ekologię i zrównoważony rozwój?
W ocenie eksperta z banku BNP Paribas (jednej z największych instytucji finansujących branżę spożywczą zarówno w Polsce, jak i w regionie CEE) w branży mięsnej tzw. run’u, czyli masowego dążenia do zaciągania kredytów służących do zmniejszania negatywnego oddziaływania na środowisko się obecnie nie obserwuje. Nie oznacza to jednak, że inwestycje tego typu nie mają miejsca.
W co inwestuje branża mięsna?
– Przez ostatni rok branża spożywcza, podobnie jak i cała gospodarka, borykała się z rosnącymi kosztami nośników energii. Co za tym idzie w wielu firmach, także mięsnych widać było poszukiwania oszczędności i alternatywnych źródeł energii, pozwalających zabezpieczyć się na wypadek blackout'u – stwierdził Michał Siwek, podczas Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy 2023.
– Z tego powodu mamy obecnie do czynienia z inwestycjami w biogazownie, kogenerację (skojarzoną produkcja energii, w której jeden proces technologicznym – spalania np. gazu lub biogazu – łączy wytwarzanie energii elektrycznej i ciepła – red.), fotowoltaikę – dodał.
Jak podkreślił, w branży widoczne jest także szukanie rozwiązań pozwalających efektywniej wykorzystywać surowce, co również ma wymiar ekologiczny, bo im efektywniej wykorzystujemy zasoby, tym mniej eksploatujemy planetę. Trzecim obszarem w inwestycjach dokonywanych przez firmy mięsne, które pośrednio zmniejszają negatywny wpływ tych podmiotów na środowisko są opakowania, masowo obecnie „odchudzane”.
Kredyty też muszą być zielone
W ocenie dyrektora departamentu International Food & Agri Hub w BNP Paribas, inwestycje w całej branży spożywczej staną się bardziej zrównoważone, bo za kilka lat większość firm spożywczych będzie objęta obowiązkiem raportowania swojego wpływu na środowisko, w tym obowiązkiem kalkulacji śladu węglowego.
W ramach unijnych regulacji również banki zostały zobligowane do uwzględniania w swoich strategiach czynników zrównoważonego rozwoju i budowania portfeli kredytowych nie tylko pod kątem bezpieczeństwa spłaty kredytów czy rentowności, ale także emisyjności.
1