Firmy z sektora spożywczego trzymają się nieźle
W sektorze FMCG szczególnie zwracamy uwagę na branżę spożywczą, która stanowi bardzo prężny eksportowo sektor. - Upadłości w branży produkcji spożywczej utrzymują się na stabilnym poziomie i dane rynkowe wskazują, że ten trend utrzyma się do końca 2018 roku – podkreśla Tomasz Ślagórski, wiceprezes zarządu KUKE S.A.
Na koniec września 2018 natężenie upadłości w branży spożywczej wyniosło 0,72 proc. i było takie samo jak miesiąc wcześniej oraz o 0,04 proc. niższe niż w analogicznym okresie roku 2017. Natomiast natężenie restrukturyzacji na koniec września wynosiło 0,47 proc. a miesiąc wcześniej 0,55 proc. w porównaniu do 0,41 proc. na koniec września 2017 roku. Łączne natężenie upadłości i restrukturyzacji w przedmiotowej branży wyniosło po wrześniu 2018 roku 1,19 proc.
- Podmioty zatrudniające ponad 50 osób w produkcji produktów spożywczych odnotowały wzrost wskaźnika obrotu netto do 4,8 proc. w porównaniu do 4,3 proc. w analogicznym okresie 2017 roku. Jednocześnie wskaźnik poziomu kosztów dla branży spadł do 95,2 proc. z 95,6 proc. w analogicznym okresie 2017 r. – wskazuje Tomasz Ślagórski z KUKE S.A.
29