Generacja Zet i Millenialsi bardziej proekologiczną grupą wiekową. To oni spożywają mniej mięsa
Pokolenia Gen Z i Millenialsi będą niemal w całości odpowiedzialne za wzrost alternatyw mlecznych i mięsnych do 2024 roku - wynika z raportu NPD Group. Młodzi ludzie są zainteresowanie zamiennikami nabiału tłumaczą troską o klimat i potrzebą aktywnego działania.
Badanie McKinsey Insights z 2022 r. pokazuje, że obecnie 73 proc. przedstawicieli generacji Z uważa, że ich pokolenie jest najbardziej zaniepokojone wpływem tego, co jemy, na środowisko . Starsze osoby rozumieją realia zachodzących obecnie zmian klimatycznych, ale dla nich potrzeba zmian nie jest tak pilna, i dlatego nie są skłonne dokonywać wyborów wyłącznie w oparciu o środowisko.
Z kolei z raportu NPD Group wynika, że wraz z dojrzewaniem Gen Z do pełnej siły nabywczej, rynek żywności opartej na roślinach będzie się rozwijał. Obecnie 79 proc. populacji Gen Z wybiera bezmięsny dzień w tygodniu, a 65 proc. twierdzi, że chce stosować dietę bardziej roślinną .
20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa, zainicjowany w 1985 roku. Wtedy weganizm i wegetarianizm nigdy nie były tak popularne, jak w ostatnich latach. Zmiana zachodzi głównie dzięki pokoleniu Z, wśród którego ograniczanie spożycia produktów odzwierzęcych jest znacznie bardziej rozpowszechnione niż w pozostałych grupach wiekowych. Zetki nie tylko decydują się na stosowanie diety opartej na roślinach, ale aktywnie przekonują swoich rówieśników do takich zmian.
Młodzież z projektu Kuchnia dla Klimatu w ramach warsztatów dla rówieśników objaśnia zależności pomiędzy zmianą klimatu a aktualnym modelem produkcji żywności. Dodatkowo Fundacja Zwolnieni z Teorii razem z Lidl Polska uruchomiła specjalny program “Mniej plastiku”, w ramach którego uczniowie z całej Polski realizują projekty społeczne.
11