14.03.2017/08:30

Golonka w opałach? Już nie

W zeszłym roku wszedł w życie zakaz sprzedaży golonki peklowanej. Unijni urzędnicy tłumaczyli, że procesie peklowania stosowane są przyprawy zawierające pewne ilości azotantów i azotynów, które przekraczają normy określone w przepisach UE. Wielkopolscy rzeźnicy i wędliniarze postanowili jednak o golonkę walczyć i odnieśli sukces.

Jak poinformował Wiadomości Handlowe Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, w lutym zostały przyjęte w Brukseli nowe rozporządzenia, dzięki którym golonka peklowana będzie mogła wrócić na półki sklepów. To dobra widomość, zarówno dla detalistów, jak i restauratorów, bo golonka peklowana jest produktem bardzo cenionym na polskim rynku konsumpcyjnym i gastronomicznym.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.