14.03.2017/08:30
Golonka w opałach? Już nie
W zeszłym roku wszedł w życie zakaz sprzedaży golonki peklowanej. Unijni urzędnicy tłumaczyli, że procesie peklowania stosowane są przyprawy zawierające pewne ilości azotantów i azotynów, które przekraczają normy określone w przepisach UE. Wielkopolscy rzeźnicy i wędliniarze postanowili jednak o golonkę walczyć i odnieśli sukces.
Jak poinformował Wiadomości Handlowe Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, w lutym zostały przyjęte w Brukseli nowe rozporządzenia, dzięki którym golonka peklowana będzie mogła wrócić na półki sklepów. To dobra widomość, zarówno dla detalistów, jak i restauratorów, bo golonka peklowana jest produktem bardzo cenionym na polskim rynku konsumpcyjnym i gastronomicznym.
0 komentarzy
Najnowsze z serwisu
1