Kolejny bio produkt wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega alergików
Bio cukier kokosowy został wycofany ze sprzedaży po tym, jak stwierdzono w nim zbyt dużą obecność glutenu. GIS ostrzega alergików.
W związku ze stwierdzeniem niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce ekologicznego cukru kokosowego importer produktu z Holandii zdecydował o wycofaniu niektórych partii z obrotu. Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe sp. z o.o., która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g oznakowane jak wskazano poniżej. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną – ostrzega GIS.
Producentem produktu jest Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew.
Produkty, w których wykryto alergen to:
- Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Firma Intenson Europe sp. z o.o. po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca niezwłocznie rozpoczęła procedurę wycofania produktu. Na stronie internetowej zamieściła informację dla konsumentów dot. wycofania https://intenson.pl/blogs/blog/bio-cukier-kokosowy .
Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania.