Krzysztof Kowa, prezes Krajowej Spółki Cukrowej: Warunki pogodowe i szkodniki uderzyły w produkcję cukru
KSC podsumowała kampanię cukrowniczą 2019/2020. Z niemal 6 mln ton surowca wyprodukowano 860 tys. ton cukru.
Krajowa Spółka Cukrowa poinformowała o wynikach kampanii cukrowniczej 2019/2020. W kampanii uczestniczyło siedem oddziałów KSC: Cukrownia Dobrzelin, Cukrownia Kluczewo, Cukrownia Krasnystaw, Cukrownia Kruszwica, Cukrownia Malbork, Cukrownia Nakło oraz Cukrownia Werbkowice.
Kampania w KSC rozpoczęła się 10 września 2019 roku w Cukrowni Werbkowice. Najdłużej trwała w Cukrowni Kluczewo (110 dni). Średni czas kampanii wyniósł 99 dni. Z kolei średni plon buraków cukrowych w Spółce wyniósł 57 t/ha, najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Malbork – 74 t/ha. Średnia polaryzacja, (zawartość cukru w burakach) wyniosła 16,7 proc. W 2019 roku buraki cukrowe, zakontraktowane przez KSC S.A. uprawiane były na areale ponad 100 tys. ha, przez 15 tys. plantatorów
– W 2019 roku wyzwaniem były niesprzyjające warunki pogodowe i szkodniki, które w największym stopniu pojawiły się w uprawach buraków na wschodzie kraju – powiedział Krzysztof Kowa, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej.
Ponadto już w trakcie sezonu, w październiku 2019 roku KSC oddała do użytku Terminal Cukrowy w Porcie Morskim Gdańsk. Własny terminal pozwolił na ograniczenie wynajmu powierzchni w magazynach zewnętrznych, co przyczyniło się do obniżenia kosztów związanych z logistyką. Dzięki tej inwestycji spółka zwiększa możliwości dotyczące pozyskiwania nowych rynków zbytu. Ze względu na spadek spożycia cukru w Unii Europejskiej duże znaczenie mają rynki pozawspólnotowe. Podczas kampanii w 2019 roku wysłano z terminala 60 tys. ton cukru, między innymi do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki. KSC planuje wysyłkę cukru z terminala w wielkości 300 000 ton rocznie.
1