20.03.2023 / 09:30
StoryEditor

Kupujemy schab z certyfikatem QAFP

Tradycyjny schabowy jest wypierany przez wegetariańskie zamienniki (Pixabay.com)
61% Polaków ma większe zaufanie do produktów posiadających certyfikat jakości – wynika z badań przeprowadzonych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Liczba osób, które sprawdzają, czy produkty spożywcze posiadają certyfikat systematycznie rośnie. Gwarancja jakości staje się również ważnym, obok ceny czynnikiem decydującym o zakupie  mięsa. Dla produktów z wieprzowiny taką gwarancję jakości zapewnia certyfikat QAFP.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa  i Rozwoju Wsi procesem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym z wieprzowiny. System działa „od pola do stołu” – czyli: od hodowli i doboru odpowiednich zwierząt, poprzez ich żywienie, aż proces produkcji. Dla konsumenta kupno schabu z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach.

Warto podkreślić, że schab z certyfikatem QAFP charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu (2-3%), doskonałym smakiem, kruchością i soczystością. Każdy kawałek musi być pozbawiony wad jakościowych, a mięso nie może być nastrzykiwane ani mrożone.

Więcej informacji o produktach QAFP dostępnych jest na stronie www.qafp.pl.

26. kwiecień 2024 07:15