Mondelez Polska rozbudował swoje Centrum Badań i Rozwoju. Ruszyła nowa linia produkcyjna gum i cukierków
W Bielanach Wrocławskich firma Mondelez Polska oficjalnie uruchomiła pilotażową fabrykę gum i cukierków. W rozbudowanym pod kątem tej kategorii Centrum Badań, Rozwoju i Jakości będą prowadzone prace nad innowacyjnymi produktami, które w przyszłości trafią do sklepów w Polsce i w Europie.
Pilotażowa fabryka gum i cukierków ruszyła oficjalnie we wtorek 4 grudnia. W uroczystości wzięli udział m.in. szefowie Mondelez Polska – prezes Janusz Idczak i dyrektor Centrum Badań i Rozwoju Adam Gajewski, a także liczni kluczowi managerowie Mondelez International, wśród których znaleźli się m.in. Norbertto Chaclin, Global Head of G&C RDQ oraz Kevin Powell, Vice Prezydent RDQ G&C i Biscuits. Byli też przedstawiciele lokalnego samorządu.
- Wybór Wrocławia jako lokalizacji Centrum Badań, Rozwoju i Jakości jest nieprzypadkowy. Polska od lat jest jednym z naszych najważniejszych rynków w Europie Środkowej, z kolei Wrocław to nowoczesne, otwarte na inwestycje miasto. To tutaj znajdują się doskonałe uczelnie technologiczne, kształcące wysoko wykwalifikowane kadry. Mamy też wieloletnie doświadczenie w efektywnej współpracy z lokalnymi władzami, co jest bardzo istotne z punktu widzenia lokalizacji Centrum i jego dalszego rozwoju – podkreślił Adam Gajewski, szef ośrodka.
Spożywcza Dolina Krzemowa pod Wrocławiem
Uruchomione wiosną 2017 roku w Bielanach Wrocławskich Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelēz International jest częścią globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych spółki Mondelēz International i jednym z trzech tego typu ośrodków firmy w Europie. Centrum działa na powierzchni 12 tys mkw. i jest projektem, który ma wspierać inwestycje w rozwój polskiej branży spożywczej i jej innowacyjność.
We wrocławskim ośrodku pracuje zespół około 200 specjalistów, poczynając od technologów żywności, przez ekspertów z zakresu prawa żywnościowego, testów konsumenckich, badań jakościowych, projektów opakowań, wreszcie inżynierów procesu produkcyjnego. Centrum docelowo zgromadzi blisko 250 ekspertów z całego świata.
Obiekt jest doskonale wyposażony. W części technicznej mieszczą się w pełni wyposażone laboratoria sensoryczne, analityczne i mikrobiologiczne, a jej główną część zajmuje przestronna hala, w której ulokowane jest wyposażenie techniczne do prowadzania prac badawczo-rozwojowych dla technologii czekolady, ciastek, gum do żucia, cukierków i opakowań.
Najnowocześniejsza technologia i testy konsumenckie
Atutem Centrum jest możliwość realizacji całego długiego procesu opracowania nowego wyrobu – od sprawdzenia preferencji konsumentów aż do fazy wprowadzania do produkcji przemysłowej.
12