Nowe oznaczenia terminu przydatności produktów żywnościowych proponowane przez KE
„Często dobre dłużej” i „często po upływie” takie etykiety miałyby się znajdować na produktach żywnościowych obok „najlepiej spożyć przed”. Takie rozwiązanie proponuje Komisja Europejska, aby zapobiec marnotrawieniu żywności.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
2 komentarze
-
19.03.2023
A kiedy unia wprowadzi dla plebsu splesnialy chleb?
-
16.03.2023
gospodarstwa domowe to i tak jest kropla w morzu, bo najwięcej żywności "po terminie" marnują sklepy - może wystarczyłoby dać możliwość odsprzedaży takich produktów np. 50 czy 70% taniej od regularnej ceny sprzedaży, bez narażania sklepów na kary z inspekcji sanitarnych czy innych handlowych, np. jeszcze przez miesiąc po terminie na opakowaniu (oczywiście dotyczy suchych produktów). takie produkty w okazyjnych cenach znikałyby na pniu.
3