Obowiązek wprowadzenia kontrowersyjnego systemu Nutri-Score pod znakiem zapytania
– System Nutri-Score jest jednym z kilku rozwiązań, jakie Komisja Europejska bierze pod uwagę. Jeśli miałby być wprowadzony, to aby spełniał swoje cele takie jak bardziej świadome wybory żywieniowe oraz tam, gdzie to możliwe następowała reformulacja składu środków spożywczych, powinien dotyczyć wszystkich kategorii produktów, ponieważ każdy z nich może być elementem diety konsumenta – mówi w rozmowie z wiadomoscihandlowe.pl Iga Henc, specjalista ds. prawa żywnościowego i technologii żywności Food Law, Centrum Prawa Żywnościowego.
Pozostało jeszcze 90% tekstu.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
3 komentarze
-
01.02.2022
Nie ma systemu idealnego, ale przeciętny konsument może zrozumieć wyłącznie system tak prosty, jak Nutri-Score, nawet za cenę pewnych uproszczeń. Z moich obserwacji wynika, że to wcale nie producenci żywności tradycyjnej, czy nieprzetworzonej są najbardziej przeciw. Protestują i płaczą producenci produktów o dużej zawartości tłuszczu, cukru i soli, którzy nie chcą lub nie mogą dokonać reformulacji. Ale nie zmienia to faktu, że ich produkty mają skład, co do którego konsumenci powinni wiedzieć, że mają te produkty spożywać rzadziej.
-
01.02.2022
Świetny komentarz @zet.
Oczywiście, ze powinno być takie proste dla konsumenta oznaczenie. To zmusi producentów do pracy nad składem produktów przetworzonych. Jestem ZA. -
01.02.2022
Nie ma powodu, by prowadzić jakieś badania, one juz sa. Chyba, ze chce sie spowolnić wprowadzenie systemu. Batalia o Nutri-Score trwa w Unii juz wiele lat. Kilka rządów zniecierpliwiło się (skutecznością przemysłu spożywczego) i wprowadziły to oznakowanie na swoim terytorium, by zapobiegać otyłości, która staje ogromnym obciążeniem opieki zdrowia, zatem całego spoleczenstwa. Gdy, jako klient, gdy stoję przed polka z tym prostym oznaczeniem, podjecie właściwego wyboru miedzy np. 15 wędlinami zajmuje mi mniej niz 5 sekund. Bez Nutri-Score - konieczna jest...czytelnia mikro literek z opakowań wraz z analiza tabelki i wiedza o zawartości białka, itd. Ilu klientów potrafi ja przeprowadzić? Leczenie grubasów z cukrzycy, chorób zwyrodnieniowych, serca, itd. - codziennie obciąża każdego z nas.
1