26.10.2016/15:35

Parlament Europejski za ograniczeniem tłuszczów trans w żywności

W Parlamencie Europejskim przegłosowano rezolucję, która wzywa do wprowadzenia w UE prawnych limitów zawartości przemysłowo produkowanych izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, gdyż stwarzają one u konsumentów ryzyko wystąpienia chorób krążenia, niepłodności, Alzheimera, cukrzycy i otyłości. Spożycie tłuszczów trans wiążę się głownie z konsumpcją produkowanego przemysłowo, częściowo uwodnionego oleju.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.