Podpalenie prawdopodobną przyczyną pożaru w ZM Olewnik
Jak wynika z opinii biegłych, przyczyną pożaru w Zakładach Mięsnych Olewnik Bis w Świerczynku, prawdopodobnie było podpalenie - informuje Polsat News. Pożar miał miejsce 1 stycznia br. Straty wyniosły ok. 100 mln zł, a pożar spowodował wstrzymanie pracy zakładu.
Jak wynika z opinii biegłych, przekazanej Prokuraturze Okręgowej w Płocku, najbardziej prawdopodobną przyczyną pożaru było podpalenie. Spłonęły magazyny, ok. 300 ton wyrobów mięsnych oraz pomieszczenia biurowe - wynika z informacji uzyskanych przez Polsat News.
Rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Płocku Iwona Śmigielska-Kowalska potwierdziła wcześniejsze ustalenia, że pożar zaczął się w magazynie kartonów, natomiast przeprowadzona przez biegłych analiza zabezpieczeń przeciwpożarowych oraz zeznania pracowników wyeliminowały z możliwych przyczyn pożaru zaprószenie ognia lub awarię instalacji elektrycznej.
Jak ustalili biegli, czujniki pożaru zareagowały dopiero 13 godzin po opuszczeniu zakładu przez pracowników, a ponieważ jest niemożliwe, by system przeciwpożarowy zadziałał po tak długim czasie w przypadku zaprószenia ognia, najbardziej prawdopodobną przyczyną pożaru jest podpalenie.
Jak informował portal wiadomoscihandlowe.pl Państwowa Straż Pożarna w Płocku otrzymała zgłoszenie pożaru 1 stycznia o godzinie 10:30. Ogień gasiło 17 zastępów straży pożarnej.
Historia Zakładów Mięsnych Olewnik sięga 1989 roku. Wtedy powstał pierwszy zakład masarski w Świerczynku. Obecnie marka Olewnik jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek na polskim rynku wędlin.
9