Polska nadal importuje więcej wieprzowiny, niż jej eksportuje
W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2016 r. deficyt polskiego handlu zagranicznego mięsem wieprzowym wyniósł 65 tys. ton i 75 mln euro wobec 82 tys. ton i 125 mln euro przed rokiem. Pozycja Polski na międzynarodowym rynku mięsnym wciąż uwarunkowana jest rosyjskim embargiem oraz zamknięciem dostępu do rynków azjatyckich.
Drugi kwartał, a w efekcie całe pierwsze półrocze 2016 r., upłynął pod znakiem dynamicznego wzrostu cen skupu trzody chlewnej. To przełożyło się na poprawę opłacalności produkcji trzody chlewnej w Polsce.
Lepsze ekonomiczne warunki chowu trzody nie zostały jeszcze odzwierciedlone w stanie pogłowia. Według ostatniego spisu, w marcu 2016 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło 10,2 mln sztuk i było niższe o 11,5 proc. w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego roku. W stosunku do marca 2006 r., kiedy osiągnięto najwyższy poziom w okresie poakcesyjnym (18,2 mln sztuk), spadek wyniósł aż 44 proc.
W pierwszych miesiącach 2016 r. widać kontynuację trendu spadków cen mięsa wieprzowego. W okresie grudzień 2015 – marzec 2016 wieprzowina potaniała o 1,2 proc. W tym samym czasie wzrosty odnotowały drób i wołowina. W obszarze spożycia mięsa analitycy IERiGŻ-PIB prognozują, że w 2016 r. wzrostowa tendencja konsumpcji mięsa wieprzowego obserwowana w ostatnich trzech latach ulegnie odwróceniu. Spożycie mięsa wieprzowego może spaść o 2,2 kg do poziomu 39,5 kg na koniec 2016 r. Jednocześnie oczekiwany jest wzrost spożycia drobiu, którego poziom na koniec roku może osiągnąć 28,8 kg na osobę.
1