12.09.2016/19:23

Polska wyprodukowała ponad 4 000 000 ton jabłek

Po raz pierwszy w swojej historii Polska przekroczy w tym roku "barierę" 4 milionów ton jabłek, uzyskując plony rzędu 4 150 000 ton w porównaniu do 3 979 000 ton osiągniętych w ubiegłym roku. W ujęciu procentowym oznacza to przewidywany wzrost rzędu 4% na poziomie rocznym i 14% w porównaniu do średniej z trzech ostatnich lat. Wynik ten stanowi zresztą zaprzeczenie tendencji panującej w różnych krajach europejskich.

Na poziomie UE w roku 2016 nastąpi spadek produkcji jabłek o około 3% w porównaniu do roku 2015. Do głównych czynników, które doprowadziły do takiej sytuacji, należą mrozy, które w zimie nawiedziły różne części Europy Środkowej, między innymi Słowenię, Austrię, Chorwację i Węgry. Łącznie w 21 krajach europejskich będących największymi producentami jabłek (włącznie z Wielką Brytanią) w roku 2016 przewidywane są zbiory na poziomie 12 005 000 ton w porównaniu do 12 325 000 ton uzyskanych w ubiegłym roku.

Jeżeli chodzi o największych producentów jabłek oprócz Polski, Włochy utrzymują tendencję podobną do roku 2015, przewidującą zbiory rzędu 2 282 000 ton. W oczy rzucają się negatywne przewidywania dotyczące Francji, czyli spadek o 7% w porównaniu do ubiegłego roku i wynik plasujący się nieco powyżej poziomu sprzed dwóch lat. Zgodnie z danymi World Apple and Pear Association (WAPA), zbiory w tym kraju powinny osiągnąć 1 564 000 ton, podczas gdy w roku 2015 plony wyniosły 1 674 000 ton.

Zupełnie inaczej przedstawia się natomiast sytuacja Niemiec, które u progu kampanii 2016 odnotowują wzrost na poziomie 8%, przekładający się na 1 052 000 ton w porównaniu do 973 000 ton jabłek zebranych w zeszłym roku. Wyraźny, bo aż 6% wzrost w porównaniu do ubiegłego roku, widać również w Hiszpanii. Oznacza to skok z 482 ooo ton w roku 2015 do 509 000 ton uzyskanych z tegorocznych zbiorów.

Do bardzo krytycznej sytuacji ogólnej w poszczególnych strefach Europy Środkowej przyczyniły się mrozy ubiegłej zimy. Dwucyfrowy spadek zanotowano w różnych krajach, takich jak Austria (- 88%), Słowenia (- 83%), Chorwacja (- 65%), Słowacja (- 58%) i Republika Czeska (- 28%). W tendencję tę wpisuje się również 20-procentowy spadek produkcji w Portugalii, podczas gdy w Wielkiej Brytanii pozostała ona na poziomie z ubiegłego roku, a nawet nieco wyższym (+3%).

Na uwagę zasługuje również aspekt odmian. Według danych Prognosofruit na terenie UE obserwuje się spadek zbiorów odmiany Golden Delicious (pozostającej mimo to jedną z najczęściej uprawianych odmian), sięgający 7% (czyli 2 364 000 ton) i Gala (1 329 000 ton, czyli spadek o 4%). Na trzecim stopniu podium uplasowała się odmiana Idared (1 064 000 ton przewidywanych w roku 2016), z szacowanym spadkiem rzędu 6%.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.