06.05.2023 / 12:09
StoryEditor

Popyt na mięso komórkowe urośnie o 73 proc. w ciągu niecałych 30 lat

Naukowcypracują nad rozwojem mięsa komórkowego (fot. Adobe)
Według danych The Good Food Institute rosnąca populacja ludzkości spowoduje zwiększenie popytu na mięso komórkowe o 73 proc. do 2050 roku.

Co równie istotne hodowla drobiu komórkowego będzie zużywać od 35 do 67 proc. mniej ziemi niż obecnie fermy kurcząt. Sami analitycy podkreślają, że to bardzo obiecująca prog...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 82% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27.11.2025 / 16:30
StoryEditor
W Broniszach rośnie EkoHala. Pod Warszawą będzie nowa przestrzeń dla handlu bio
Bronisze, Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy (fot. materiały prasowe)

Na terenie Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach ruszyła budowa EkoHali, która ma przystosować infrastrukturę handlową do aktualnych wymogów środowiskowych oraz rosnącego znaczenia produktów ekologicznych. Inwestycja obejmuje zarówno przestrzeń logistyczną, jak i targową, tworząc zaplecze dla sektora świeżej żywności oraz e-commerce.

Budowa EkoHali rozpoczęła się w 2025 roku jako jedna z największych inwestycji Spółki w ostatnich latach. Jak podaje firma, celem projektu jest stworzenie przestrzeni do hurto...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27.11.2025 / 16:05
StoryEditor
Paweł Górecki, Terravita: Marka własna to wyższy bieg. Gdy jedziesz pod górę, nie możesz bazować wyłącznie na niej
Paweł Górecki, Terravita (fot. Linkedin)

Wiceprezes firmy Terravita podkreśla, że w dobie wysokiej presji cenowej oraz wysokich kosztów surowców stawianie przez producentów głównie na markę własną może być ryzykowne. Dodaje, że negocjacje z sieciami są trudne, a kontrakty bardzo krótkie.

- Naszym sposobem na budowanie swojej pozycji rynkowej jest nie tylko rozwój brandu oraz marki własnej, ale poszukiwanie większej liczby “nóg”. Staramy się oprócz tabliczek sprz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27. listopad 2025 16:41