25.03.2016/10:36

Produkty śniadaniowe na dobry początek dnia

Z badań dietetyków wynika, że śniadanie je co piąty Polak. Zdarza się, że zapominamy o pierwszym posiłku lub jemy go w porze drugiego śniadania. Eksperci żywieniowi biją na alarm i uświadamiają, jak ważne jest regularne jedzenie.

Co do śniadań Polaków nie ma reguły, jedni jedzą bardzo obfite, inni wcale. Tymczasem śniadanie w opinii dietetyków jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Coraz częściej nie ogranicza się ono wyłącznie do kanapek. Poza pieczywem, wędlinami, nabiałem warto rano jeść płatki śniadaniowe czy jogurty. Dobrym pomysłem na śniadania są nie tylko jajecznice z różnymi dodatkami, ale także inne dania, jak chociażby naleśniki czy też soki ze świeżych owoców. – Konsumenci wracają do prostych, domowych smaków, a jednocześnie poszukują nowości, przy czym cenią sobie zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie. Często uprawiają sport – komentuje Jacek Wyrzykiewicz, PR & marketing services manager w firmie Hochland Polska.
Kanapka z pieczonym burakiem


O wyborze produktów śniadaniowych decydują przede wszystkim przyzwyczajenia. Dlatego kanapka nadal jest ważnym elementem polskiego śniadania i to się prędko nie zmieni. Jednak upodobania Polaków ulegają w tej kwestii pewnym modyfikacjom, np. coraz częściej zamiast białego pieczywa wybieramy ciemne. Okazuje się też, że Polacy chętnie eksperymentują. – Podstawą kanapek jest oczywiście tłuszcz, taki jak np. margaryna Śniadaniowa. Szaleństwo zaczyna się natomiast przy doborze dodatków oraz łączeniu smaków. Na kanapkach coraz częściej pojawiają się m.in. pieczone buraki, musztarda i kozi ser – zauważa Małgorzata Sienkiewicz, specjalista ds. komunikacji ZT Bielmar. Od jakiegoś czasu nikogo nie dziwi również pieczenie chleba w domu. Dla Polaków coraz większe znaczenie ma naturalność produktów. Chętniej niż kiedyś sięgamy do półek z tzw. zdrową żywnością.

Energia z dobrego źródła

Ze zdrowiem kojarzą się oczywiście produkty nabiałowe, w tym także sery. Jak podkreśla Wyrzykiewicz są one często wybierane na klasyczne śniadania. – Na tle wszystkich innym przetworów mlecznych sery odznaczają się szczególnym składem. Są one bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które w pozostałych produktach mlecznych występują z dużo mniejszą koncentracją – tłumaczy ekspert Hochlandu. W serach możemy znaleźć wysokowartościowe białko o wzorcowym składzie aminokwasów, wapń w ponad ośmiokrotnie większej ilości niż w mleku, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminę A, E i D, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Na trendzie zrównoważonego odżywiania zyskuje także sprzedaż… ciastek! Maria Dudzińska, Brand Manager belVita Mondelez Polska, zaznacza, że ciastka belVita zostały stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu i zawierają pełne ziarno przynajmniej z 5 rodzajów zbóż. – Konsumenci belVity to osoby w wieku 25-40 lat, aktywne zawodowo i fizycznie, mieszkające przede wszystkim w dużych miastach. Takie, które szukają produktów, które dostarczą im zbilansowanych składników odżywczych – wyjaśnia Dudzińska.
Na słono czy słodko?

Konsumenci szukający alternatywy dla tradycyjnych śniadań są rozpieszczani przez producentów. Na przykład Hochland wprowadził niedawno nową linię produktów Almette Fruit, które stały się dla wielu osób inspiracją, dzięki tym serkom mogą przygotować całą gamę śniadań słodkich, tak popularnych chociażby we Francji, ale u nas zdobywających także coraz szersze grono wielbicieli. – Chociaż polscy konsumenci generalnie są dość tradycyjni, zmiana trybu życia przekłada się na zmianę przyzwyczajeń śniadaniowych. Staramy się kupować produkty wysokiej jakości, dlatego popularne są soczki jednodniowe czy, w większych miastach, koktajle owocowo-warzywne na wynos – mówi Dudzińska. Istotnym trendem jest też szeroko rozumiana naturalność. – Producenci stawiają na produkty pozbawione sztucznych dodatków – wskazuje Sienkiewicz, zaznaczając przy tym, że odchodzi się od spożywania cukru na rzecz edukacji o zdrowych tłuszczach roślinnych, zwłaszcza oleju rzepakowym.
Pośpiech szkodzi

Szybkie tempo życia, nadmiar obowiązków i brak wolnego czasu powodują, że coraz częściej zapominamy o śniadaniu. – Odsetek osób, które w pośpiechu rezygnują ze śniadania, jest w Polsce bardzo duży. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak ważny jest to posiłek dla naszego organizmu i jak bardzo szkodzimy sobie w ten sposób – akcentuje Wyrzykiewicz. Brak śniadań powoduje wzmożony głód w dalszej części dnia. W ten sposób na kolejny posiłek zjemy dużo więcej.
Łukasz Rawa

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.