14.01.2020/08:50

Roślinne kiełbasy i wieprzowina testowane w USA mają podbić Azję

Amerykańska firma planuje podbić gusta zwolenników bezmięsnych przekąsek kolejnymi produktami. Impossible Foods wprowadzi na rynek wegańskie kiełbasy oraz wieprzowinę. Impossible Pork oraz Impossible Sausage mają powtórzyć sukces Impossible Burgera, który ma smak wołowiny – podaje „Rzeczpospolita”.

Kiełbaski o smaku wieprzowiny są bezglutenowe, nie zawierają hormonów zwierzęcych ani antybiotyków. Powstają przy użyciu „hemu", cząsteczki roślinnej bogatej w m.in. żelazo, dającego roślinnej masie smak i wygląd mięsa. 

Od stycznia nowe produkty oferowane są w 139 restauracjach Burger King w USA. Po pozytywnym zakończeniu fazy testowej, nowe produkty mają trafić do stałego menu. Już teraz amerykańska sieć oferuje bezmięsnego burgera we wszystkich swoich restauracjach.

Impossible Foods rośnie konkurencja. Startup Beyond Meat opracował substytut mięsa wołowego oraz mięsa z kurczaka. Do swoich wyrobów nie wykorzystuje soi. Obie amerykańskie firmy chcą poszerzyć swoją działalność na rynkach azjatyckich.
 

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.