08.01.2017/18:24

Rośnie niepokój na polskim rynku mięsa

W pierwszym półroczu 2016 roku zakładom mięsnym udało się wypracować całkiem dobre wyniki produkcyjno-finansowe. Jednak drugie półrocze nie było już tak dobre. Pogorszenie koniunktury to efekt m.in. ponad 20-proc. wzrostu cen surowca.

W całym zeszłym roku produkcja sprzedana sektora mięsnego wyniosła 47-48 mld zł i była o 2-4 proc. większa niż w 2015 roku – czytamy w raporcie „Rynek mięsa – stan i perspektywy” przygotowanym przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Szacuje się, że zysk netto obniżył się do 1,2 mld zł, czyli o blisko 17 proc. Pogorszenie kondycji finansowej sektora mięsnego wpłynęło na ograniczenie nakładów inwestycyjnych do poziomu około 1 mld zł. Oznacza to spadek o ponad 20 proc. wobec 2015 roku, ale i tak były one w ub.r. o 16 proc. wyższe niż średniorocznie w latach 2011-2014.

W I poł. ub.r. produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca była o ponad 10 proc. wyższa niż w analogicznym okresie 2015 roku i wyniosła 2,335 mln ton. Przyczynił się do tego przede wszystkim drób, którego podaż zwiększyła się o 18 proc. Produkcja wieprzowiny wzrosła w tym okresie o 1 proc., a wołowiny o 14,7 proc. Z danych IERiGŻ wynika, że produkcja wieprzowiny w całym 2016 roku sięgnęła 1,804 mln ton. W przypadku wołowiny było to 508 000 ton (wzrost o 7 proc. r./r.), zaś drobiu – 2,306 mln ton (+16 proc. r./r.).

Według ekspertów największym zagrożeniem dla przetwórstwa mięsa czerwonego jest trudna sytuacja na rynku żywca wieprzowego w związku z pojawieniem się przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) – pierwsze ognisko tej choroby wykryto w lutym 2014 roku – do końca 2016 roku stwierdzono 6 ognisk jej występowania wśród świń domowych.  Jak poinformował niedawno minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, Polska zabiega w Komisji Europejskiej o pomoc dla hodowców świń w wysokości kilkuset milionów złotych.

Wstępne szacunki wskazują, że w 2016 roku produkcja przetworów mięsnych pozostała na poziomie 1,135 mln ton (w tym 775 000 ton wędlin). Produkcja konserw mięsnych zwiększyła się do 126 000 ton, w związku z realizacją przyjętej przez rząd specustawy, która zakłada skupienie około 100 000 świń z obszarów zagrożonych ASF i wyprodukowanie z nich konserw mięsnych.

W 2017 roku sytuacja branży mięsnej będzie zależeć od wielu różnych czynników. Na rynku wieprzowiny kluczowe będą ceny. Według analityków IERiGŻ w pierwszym półroczu mogą być one wyższe wobec cen z analogicznego okresu 2016 roku o 15-20 proc. Jednak w drugim półroczu wzrost nie powinien już przekroczyć kilku procent.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.